فهرست مطالب

بوم شناسی جنگل های ایران - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه بوم شناسی جنگل های ایران
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدرضا جعفری*، احمد حسینی، شمس الله عسگری، علی نجفی فر، منوچهر طهماسبی صفحات 1-9
    مقدمه و هدف

    یکی از راه های بررسی مسایل و مشکلات مربوط به جنگل ها، بررسی تغییرات آن طی سال های مختلف و دسترسی به اطلاعات دقیق آن ها، استفاده از فن آوری سنجش از دور و داده های ماهواره ای است. استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی نیز به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای مناسب برای تجزیه و تحلیل میزان، موقعیت تخریب و عاملی کمکی برای تشخیص علت و عوامل آن در چاره اندیشی پدیده تخریب جنگل ها است. تحقیقات نشان می دهد بین سال های 1990 تا 2000، به طور متوسط 6/8 هکتار از سطح جنگل های استان ایلام کاهش یافته است. از طرفی گستردگی پدیده خشکیدگی های درختی بلوط و تخریب مناطق جنگلی به دنبال وقوع خشکسالی های شدید و تغییرات کاربری اراضی به ویژه ساخت و سازهایی که در
    عرصه های جنگلی انجام شده است، شدت یافته است. لذا  این تحقیق با هدف بررسی پراکنش خشکیدگی درختان بلوط با عوامل فیزیوگرافی و همچنین تغییر کاربری اراضی مناطق جنگلی زاگرس در محدوده استان ایلام انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در اجرای این تحقیق ابتدا مدل رقومی ارتفاعی استان بر اساس نقشه های توپوگرافی تهیه، سپس بر اساس این مدل، لایه های اطلاعاتی کلاس شیب، جهت های جغرافیایی و طبقات ارتفاعی استخراج گردید. به منظور تهیه لایه موقعیت خشکیدگی درختان بلوط علاوه بر پردازش تصاویر ماهواره ای، موقعیت مکانی درختان خشکیده بلوط به تعداد 100 نقطه در سطح استان برداشت شد. جهت اطمینان از صحت نقشه های به دست آمده، از روش ارزیابی دقت که بر مبنای مقایسه نقشه استخراج شده از داده های ماهواره ای با اطلاعات واقعیت زمینی مانند برداشت ها و بازدیدهای صحرایی، نقشه های موجود و دانش کارشناسی مفسر استوار است، استفاده شد. در ادامه نقشه موقعیت پراکنش توده های خشکیده با کلاس های شیب، جهت های جغرافیایی، طبقات ارتفاعی و کاربری اراضی، همپوشانی و تلفیق گردید. سپس فراوانی درختان خشکیده در واحدهای لایه های یاد شده محاسبه و بر حسب درصد ارایه شد.

    یافته ها

    براساس واحدهای فیزیوگرافی منطقه، بیشترین میزان توده های خشکیده مربوط به طبقه ارتفاعی1200 تا 1600 متر، کلاس شیب 0 تا 15 درصد و جهت جغرافیایی جنوب غربی است. کمترین آن ها در طبقه ارتفاعی کمتر از 400 و بیشتر از 2400 متر، کلاس شیب بیشتر از 30 درصد و جهت های جغرافیایی شمال شرقی و جنوب شرقی می باشد. بیشترین فراوانی خشکیدگی درختان بلوط در استان ایلام به ترتیب در طبقه بندی مناطق جنگلی مربوط به طبقه تنک 42 درصد، متوسط 39 درصد و مناطق جنگلی متراکم 5 درصد قرار دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان بیان نمود که عوامل فیزیوگرافی (شیب، جهت های جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا) و همچنین تغییرات کاربری اراضی به شکل های مختلف و شدت و ضعف های متفاوت می تواند در تخریب جتگل های زاگرس و به ویژه در محدوده استان ایلام موثر باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، درختان خشکیده بلوط در واحدهای فیزیوگرافی پراکنش متفاوتی دارند. در مطالعه این پراکنش، استفاده از تصاویر ماهواره ای به ویژه در بررسی مناطق جنگلی چه از نظر پدیده خشکیدگی درختان بلوط و چه از نظر تخریب اراضی جنگلی به دلیل تغییرات کاربری و یا سایر عوامل طبیعی، کاربردهای زیادی دارد.

    کلیدواژگان: درختان بلوط، سنجش از دور، مدل رقومی، مناطق خشکیده بلوط، GPS
  • علیرضا حسین پور*، جعفر اولادی، حسن اکبری، محمدرضا سراجیان صفحات 10-21
    مقدمه و هدف

    مساحی دقیق جنگل کاری ها دارای اهمیت فراوانی در مدیریت جنگل ها می باشد. اما از سوی دیگر مساحی زمینی جنگل کاری ها با استفاده از GPSهای رایج دستی، مشکلاتی نظیر سختی اندازه گیری در توپوگرافی جنگل، مزاحمت گونه های علفی و چوبی، دقت نسبتا پایین، هزینه و زمان زیاد استفاده از DGPS را به همراه دارد. پهپاد ها مزیت های فراوان نظیر انعطاف زمانی و مکانی در مساحی با تفکیک زیاد در حد سانتی متر دارند.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از پهپاد عمودپرواز جهت مساحی جنگل کاری ها بدون استفاده از نقاط کنترل زمینی، سیستم RTK)) و یا (PPK) استفاده شد و دقت مساحی بدست آمده با نتایج مساحی حاصله از  GPSهای رایج دستی مقایسه شد. پرنده بدون سرنشین مورد استفاده در این مطالعه پهپاد کوادکوپتر و دارای قدرت تفکیک مکانی متوسط 2/5 سانتیمتر بوده است. جهت مقایسه دقت مساحی از 7 محوطه 0/5، 1، 1/5، 2، 2/5، 3 و 4 هکتار استفاده شد و مساحی با GPS به روش برداشت نقطه و مسیر انجام گردید. مساحی با پهپاد در ارتفاع پرواز 50 و 75 متر صورت گرفت و از مساحی با تیودولیت به عنوان شاخص مقایسه دقت مساحی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که مساحی با دستگاه های GPS رایج دستی به روش برداشت نقطه، دقیق تر از مساحی به روش برداشت مسیر است و مساحی با پهپاد بدون نقاط کنترل زمینی، سیستم RTK)) و یا (PPK) دقیق تر از مساحی با GPSهای رایج نیست و با افزایش ارتفاع پرواز، خطای مساحی با روندی تقریبا ثابت افزایش می یابد اما با اعمال ضریب تصحیح حاصل از شاخص زمینی، مساحی با پهپاد دقیق تر از GPSهای رایج می گردد و خطا به کمتر از یک درصد کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه در ایران، این تکنیک هنوز وارد مطالعات تهیه و اجرای طرح های جنگلداری و پایش جنگل کاری ها و مساحی آنها نشده است، نتایج این پژوهش می تواند در اجرای طرح های جنگلداری تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: تئودولیت، جنگلکاری، ضریب تصحیح، کوادکوپتر، هواپیمای بدون سرنشین
  • مریم پیری کیا*، اصغر فلاح، حمید امیرنژاد، جهانگیر محمدی صفحات 22-33
    مقدمه و هدف

    یکی از مهم ترین علل تخریب و زوال بوم سازگان های طبیعی، نبود بازاری برای تعیین ارزش خدمات تولید شده توسط آین بوم سازگان ها، و در نتیجه رایگان پنداشتن این خدمات است. یکی از با ارزش ترین خدمات فراهم سازی بوم سازگان ها تولید آب شیرین است که در پژوهش حاضر الگویی برای دستیابی به توزیع مکانی ارزش خدمت بوم سازگان تولید آب در حوزه آبخیز دارابکلا واقع در استان مازندران ارایه شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش برای کمی سازی خدمت تولید آب از مدل عملکرد آب در InVEST استفاده شده است. تولید آب در این مدل بر مبنای منحنی بودیکو محاسبه شد که در واقع میزان رواناب هر پیکسل را از بارش منهای تبخیر و تعرق مشخص می کند. داده های مورد نیاز این مدل شامل نقشه های کاربری اراضی، میانگین بارش و تبخیر و تعرق پتانسیل سالانه، عمق خاک، آب قابل دسترس گیاه، مرزهای حوزه آبخیز و زیر حوزه های آبخیز و هم چنین یک جدول زیست فیزیکی می باشد. در ادامه به منظور ارزش گذاری این خدمت بوم سازگانی از روش هزینه جایگزین استفاده شده و بدین ترتیب دستیابی به نقشه توزیع مکانی ارزش خدمت بوم سازگانی تولید آب در سطح منطقه مطالعاتی میسر شده است.

    یافته ها

    براساس محاسبات انجام شده توسط مدل در کل حوزه آبخیز دارابکلا، سالانه 43094152 متر مکعب آب تولید می شود. نتایج مربوط به کاربری های مختلف زمین نشان داد که بیش ترین میزان تولید رواناب در کاربری ها با مقدار 3743/76 مترمکعب در هکتار مربوط به کاربری انسان ساخت بود و پس از آن کاربری اراضی کشاورزی و باغی با مقادیر 3601/34 و 3592/18 مترمکعب در هکتار به ترتیب بیش ترین میزان تولید آب را داشتند. هم چنین کم ترین میزان رواناب مربوط به کاربری های جنگل نیمه متراکم و جنگل متراکم به ترتیب با مقادیر 2960/82 و 2602/19 مترمکعب در هکتار می باشد که بیان گر اینست که وجود تاج پوشش درختان جنگلی و چگونگی توزیع مکانی آن ها اثر مهمی بر افزایش نفوذ آب در خاک و کاهش تولید رواناب دارند. منطقه مورد مطالعه از نظر میزان ارزش اقتصادی خدمت بوم سازگان تولید آب در 4 طبقه متفاوت از ارزش قرار گرفته است. این طبقات از کمینه 29 -24 میلیون ریال تا بیشینه 43-39 میلیون ریال در هر هکتار تفاوت دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که مدلInVEST با وجود اینکه از اطلاعات نسبتا کم و قابل دسترسی استفاده می کند، کارایی بالایی دارد و به وسیله آن می توان خدمات بوم سازگان را نقشه سازی کرد و درتصمیمات مدیریتی از آن استفاده کرد.  همچنین با استفاده از نتایج کمی حاصل از اجرای مدل InVEST، امکان نمایش مکانی توزیع ارزش خدمت بوم سازگانی در سطح سرزمین مطالعاتی فراهم شد که نتایج این بخش نشان داد که توجه به ابعاد مکانی در تعیین ارزش خدمت تولید آب بسیار مهم است زیرا تغییر در خصوصیات مکانی به مقدار قابل توجهی بر میزان ارزش خدمت تولید آب تاثیر گذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: بیلان آبی، کمی سازی، مدل های زیست فیزیکی، روش هزینه جایگزین، ارزش گذاری مکانی
  • یونس رستمی کیا*، مسعود طبری کوچکسرایی، احمد اصغرزاده، احمد رحمانی صفحات 34-42
    مقدمه و هدف

    فندق جنگلی(Corylus avellana L.)گیاهی است سخت ریشه زا و از این رو تکثیر آن با روش های متداول غیر جنسی تقریباامکان پذیر نمی باشد. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر اکسین و تلقیح قارچ های میکوریزی بر کالوس ،ریشه زایی و صفات رویشی قلمه های فندق جنگلی است.

    مواد و روش ها

    قلمه های نیمه خشبی فندق دراوایل تیرماه از جنگل های ارسباران (رویشگاه مکیدی) جمع آوری و باغلظت های صفر، 2000، 1000، 500 و 3000 میلی گرم در لیتر IBA تیمار و سپس با قارچ های Glomus intraradices وTrichoderma harzianum تلقیح شدند. قلمه ها در بستر کاشت مخلوط ماسه-پرلیت (1:1) در گلخانه کشت و 70 روز پس از کاشت، صفات کالوس زایی، ریشه زایی، تعداد ریشه، وزن خشک ریشه، وزن خشک کل نهال، طول نهال، سطحبرگ و درصد کلنیزاسیون ریشه با قارچ های مورد مطالعه اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    در قلمه های شاهد (بدون اعمال هورمون و قارچ) و قلمه هایی که در غلظت 500 میلی گرم در لیتر هورمونIBA  همراه با و بدون قارچ  G. intraradicesو T. harzianum تیمار شدند هیچ کالوسی تشکیل نشد. بیشترین کالوس زایی (34/3 درصد)، ریشه زایی(27/2 درصد)، تعداد ریشه (2/58 عدد)، وزن ریشه (35/0 گرم)، وزن خشک کل نهال (3/39 گرم)، طول نهال (12/32سانتی متر)، سطح برگ (29/13 سانتی متر مربع) و کلنیزاسیون ریشه (28/7 درصد) در غلظت 2000 میلی گرم در لیتر IBA در تلقیح با قارچ G. intraradices مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    مطلوب ترین روش تکثیر رویشی فندق، جمع آوری قلمه های پاجوش یک ساله در تیر ماه و تیمار با تنظیم کننده رشد IBA (غلظت 2000 میلی گرم در لیتر) در ترکیب با قارچ G. intraradices است.

    کلیدواژگان: اکسین، ریشه زایی، فندق، قارچ میکوریزی، قلمه نیمه خشبی
  • مجتبی ایمانی راستابی، محمد حسینی نصر*، غلامعلی رنجبر، مصطفی خوشحال سرمست صفحات 43-53
    مقدمه و هدف

    لیلکی (Gleditschia caspica Desf.) یکی از گونه های درختی اندمیک جنگل های هیرکانی و جزء گونه های نادر در دنیا است. چرای بی رویه، بهره برداری بیش از حد میوه برای تعلیف دام و عدم استقرار زادآوری در بوم سازگان طبیعی، لیلکی را در خطر انقراض قرار داده است. در این پژوهش، شرایط القا پینه و باززایی لیلکی ایرانی تحت تنظیم کننده های رشد مختلف مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    برای این منظور، ریزنمونه های ساقه، هیپوکوتیل و ریشه از دانهال های استریل حاصل از بذر تهیه گردید. برای القای پینه از محیط کشت MS حاوی اکسین های IBA، NAA و 2,4-D در سطوح غلظتی (0/5، 1/5، 3 و 4 میلی گرم بر لیتر) و سیتوکنین های TDZ، 2ip، BAP و Kin در غلظت های (1/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) استفاده گردید. برای باززایی از تنظیم کننده های رشد TDZ و 2,4-D در غلظت های ترکیبی 0/5، 1 و 2 میلی گرم در لیتر در محیط کشت پایه MS استفاده شد. برای ریشه زایی از محیط کشت نیم غلظت MS حاوی IBA با غلظت یک میلی گرم در لیتر استفاده شد. مشخصه های درصد پینه زایی، وزن تر و خشک، مساحت بزرگترین سطح مقطع پینه، رنگ و نوع پینه و منحنی رشد پینه ها مورد مقایسه قرار گرفتند. همچنین درصد پرآوری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر ریزنمونه و نوع تنظیم کننده های رشد در سطح 99 درصد بر درصد پینه زایی دارای تفاوت معنی داری هستند. درصد پینه زایی در ریزنمونه ساقه به مراتب بیشتر از هیپوکوتیل و ریشه بود. اثر تنظیم کننده های رشد مختلف بر تمامی مشخصه های پینه ساقه دارای تفاوت معنی دار در سطح 99 درصد بود. نتایج نشان داد که در بین اکسین های مورد مطالعه 2,4-D بیشترین و IBA کمترین درصد پینه زایی را داشته است. همچنین در بین سیتوکنین های مورد مطالعه، Kin کمترین و TDZ بیشترین درصد پینه زایی را از خود نشان داد. منحنی رشد وزن تر و خشک پینه نیز نشان از بالا بودن عملکرد رشد پینه در 2,4-D نسبت به دیگر تنظیم کننده های رشد داشت. نتایج باززایی نشان داد که میانگین شاخساره های نابجا تشکیل شده روی پینه و تعداد شاخه در هر تک پینه به طور قابل توجهی تحت تاثیر ترکیبات تنظیم کننده های رشد است (P˂ 0.5).

    نتیجه گیری

    به طور کلی مطابق نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که برای باززایی غیرمستقیم لیلکی از محیط کشت MS حاوی 0/5 میلی گرم بر لیتر TDZ و 5/0 میلی گرم بر لیتر 2,4-D استفاده شود.

    کلیدواژگان: اکسین، پینه زایی، سیتوکنین، کشت بافت، لیلکی ایرانی
  • فرهاد اسدی*، خسرو میرآخورلو، محسن مصطفی صفحات 54-62
    مقدمه و هدف

    تخمین مقدار چوب تولیدی در عرصه های صنوبرکاری شده بدون تعیین مساحت صنوبرکاری ها امکان پذیر نیست. برآورد میزان چوب تولیدی برای مدیریت تولید واحدهای صنایع چوبی بسیار مهم است. صاحبان صنایع باید بدانند در سالهای آتی تا چه میزان چوب صنوبر قابل استحصال خواهد بود. از این رو شناسایی عرصه های صنوبرکاری در استان مازندران از اهداف اصلی تحقیق حاضر است.

    مواد و روش ها

    دراین تحقیق به منظور برآورد سطح صنوبر کاری های بالغ استان مازندران از تصاویر سنتینل2  استفاده شد. لذا ابتدا یک بررسی کلی روی پراکنش و سطح صنوبر کاری های با تاج پوشش کامل در استان مازندران انجام شد. سپس به صورت تصادفی در کل منطقه مورد مطالعه سطح 202 محل صنوبرکاری شده به عنوان نمونه های تعلیمی با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) برداشت شد. در گام بعدی، تصاویر مربوطه از لحاظ زمانی مشخص و بارگیری شدند. سپس تصحیحات رادیومتری، اتمسفری، و هندسی روی آنها انجام شد و همچنین آشکارسازی باندی، ترکیبات رنگی، موزاییک تصاویر و محاسبات باندی انجام گرفت. در این مطالعه از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان SVM، به منظور استخراج سطوح صنوبر کاری در دروه رویش سال 1398 (نیمه دوم اسفند تا آذر) استفاده شد. ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی نقشه های تولید شده، با استفاده از 183نقطه واقعیت زمینی از طریق سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) انجام شد.

    یافته ها

      نتایج به دست آمده نشان داد که در سال 1398، 705 هکتار از مساحت مازندران زیر کشت صنوبر می باشد که شهرستان های محمودآباد و نکا با مساحت 167 هکتار و 33 هکتار به ترتیب بیش ترین و کم ترین سطح صنوبرکاری را به خود اختصاص دادند. مقدار مساحت برآورده شده در این تحقیق بدون احتساب توده های صنوبرکاری جوان بوده است. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی صحت نشان داد که صحت کلی 95/35 درصد می باشد. مساحت متوسط توده های صنوبرکاری 800 متر مربع بود. اما تعداد توده های کمتر از 500 متر مربع (7121 توده) بیش از 80 درصد توده ها را شامل می شد. تنها 0/2 درصد از کل توده ها (57 توده)، مساحت بیش از یک هکتار را داشتند. همین 57 توده حدود نیمی از سطح صنوبرکاری های استان را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    با وجود شرایط مساعد اقلیمی استان مازندران سطح صنوبر کاری ها، کم تر از حد انتظار برآورد گردید. بنابراین پیشنهاد می شود در آینده برای تامین نیازهای چوبی استان مازندران از طریق زراعت چوب،  برنامه ریزی و اقدامات لازم صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: نمونه تعلیمی، زراعت چوب ماشین، بردار پشتیبان، واقعیت زمینی
  • هادی بیاتی، اکبر نجفی*، جواد وحیدی، سید غلامعلی جلالی صفحات 63-73
    مقدمه و هدف

    برآورد سریع، کم هزینه و صحیح مشخصه های کمی درختان در بوم سازگان جنگل، از چالش های پیش روی مدیران و داده برداران جنگل است. بنابراین برای مناطق جنگلی، خصوصا جنگل های ناهمسال و پهن برگ مانند جنگل های شمال ایران که با گونه ها و ابعاد مختلف درختی پوشیده شده اند، این روش ها بایستی ارتقا یافته و برای شرایط خاص حاکم بر جنگل سازگار شوند. این روش ها بایستی، کاربرپسند، قابلیت تکرار پذیری، کم هزینه و مهم تر از همه، دارای دقت و صحت قابل قبول برای داده برداری جنگل باشند.  

    مواد و روش ها

    با توجه به پیشرفت فناوری در صنعت عکاسی، یکی از روش های جذاب و پیشنهادی می تواند بهره گیری از دوربین های دیجیتال باشد که در این پژوهش امکان سنجی و کارایی آن در برآورد قطر در ارتفاع های مختلف درختان مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور با استفاده از یک دوربین دیجیتال که روی یک شاخص افقی از پیش طراحی شده نصب شده ‏بود و برداشت تصاویر از فواصل مختلف عکس برداری، مشخصه های قطر در ارتفاع کنده، قطر برابرسینه و قطر بالای تنه برای 108 درخت در جنگل آموزشی و پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس و در دامنه ارتفاعی 750 تا 1100 متر ارتفاع از سطح دریا و در فصل پاییز برآورد گردید. فاصله هر ایستگاه عکس برداری تا هر درخت، با استفاده از قسمت فاصله سنج صوتی و لیزری دستگاه Vertex و همچنین متر لیزری برداشت گردید.

    یافته ها

    نتایج کلی نشان داد که در سطح آماری 95 درصد، تنها در برآورد قطر در ارتفاع کنده اختلاف معنی داری (p<0.05) با داده های واقعی وجود دارد. همچنین این روش در برآورد قطر برابرسینه و در ارتفاع کنده حالت کم برآوردی و در برآورد قطر بالای تنه، حالت بیش برآوردی را از خود نشان می دهد. کمترین مقدار درصد ضریب تغییرات خطا نیز در برآورد قطر برابرسینه (99/%4) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    روش مورد ارزیابی نشان داد که در کلاسه های میانی مشخصه های داده های برداشت شده، دارای دقت بیشتر و خطای کمتری نسبت به کلاسه های بالا و پایینی است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش فاصله نقطه عکس برداری تا درختان، بر میزان خطای برآوردی افزوده می شود. علاوه براین، نتایج مطالعه زمان سنجی نشان داد که متوسط زمان مورد نیاز برای برداشت داده ها، در روش دوربین دیجیتال و روش سنتی، به ترتیب 3/88 و 3/42 دقیقه به ازای هر درخت است.

    کلیدواژگان: تصویربرداری برد کوتاه، داده برداری جنگل، دورسنجی، قطر برابر سینه، مشخصه های کمی درختان
  • علیرضا آملی کندوری، کامبیز ابراری واجاری*، محمد فیضیان، آنتونینو دی آیوریو صفحات 74-80
    مقدمه و هدف

    روشنه های تاج پوشش به اندازه های مختلف در اثر اجرای شیوه جنگل شناسی مختلف مانند تک گزینی درختی در توده های جنگلی راش در جنگل های هیرکانی به وجود آمده است. آگاهی از اثرات روشنه‏ های تاج ‏پوشش بر ویژگی ‏های درختان و خاک در بوم‏ سازگان جنگل می ‏تواند در برنامه ‏ریزی عملیات جنگل ‏شناسی کمک نماید. درختان راش سایه ‏پسند در این بوم ‏سازگان از اهمیت بوم‏ شناختی و اقتصادی برخوردار بوده و آگاهی از واکنش این گونه درختی باارزش می‏ تواند برای مدیریت جنگل و انتخاب شیوه‏ های جنگل‏شناسی کارآمد باشد.بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی بین ویژگی‏ های ساختاری، مورفولوژیکی ریشه‏ های مویین درختان راش و خصوصیات زیستی خاک(زیتوده میکروبی کربن،فسفر،ازت) در روشنه‏ های مختلف (15n=) حاصل از شیوه تک‏ گزینی درختی با شاخص رقابت در توده جنگلی راش الندان واقع در استان مازندران-ساری بود.

    مواد و روش ها

    در توده جنگلی  راش تعداد 15 روشنه در قالب سه طبقه مساحت کوچک (130-80)، متوسط (175-131) و بزرگ (300- 176متر‏مربع) شناسایی و از هر سطح، پنج تکرار انتخاب شدند. در چهار جهت جغرافیایی هر روشنه، درختان راش واقع در اشکوب فوقانی انتخاب و مشخصه ‏های ارتفاع، قطر برابر‏سینه، قطر، مساحت، حجم تاج، ریشه های مویین آن ها و نیز شاخص رقابت اندازه ‏گیری شدند.

    یافته ها

    ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شاخص رقابت با ارتفاع، قطر برابر‏سینه، قطر تاج، مساحت تاج و طول تنه صاف همبستگی مثبت معنی‏دار و نیز با نسبت ارتفاع به قطر برابرسینه درختان راش همبستگی منفی معنی‏دار جود دارد (p<0.01 و p<0.05). بین شاخص رقابت با زی‏توده میکروبی نیتروژن همبستگی منفی معنی‏ دار و با نسبت زی‏توده میکروبی کربن به زی‏توده میکروبی نیتروژن همبستگی مثبت معنی‏ دار مشاهده شد (p<0.05). با افزایش تراکم، طول ویژه و مساحت ویژه ریشه ‏های مویین، مقدار شاخص رقابت روند افزایشی نشان داد (p<0.05). بین برخی ویژگی‏ های ساختاری درختان راش با مشخصه‏ های ریشه‏ های مویین در روشنه ‏ها همبستگی معنی‏ دار وجود دارد (p<0.01 و p<0.05). ضرایب همبستگی بین مشخصه‏ های ریشه ‏های مویین درختان راش در روشنه‏ ها مبین همبستگی معنی‏دار بین برخی متغییرها هستند (p<0.01 و p<0.05).

    نتیجه گیری

    به ‏طور‏کلی نتایج پژوهش نشان داد که مدیریت جنگل از طریق اجرای شیوه تک ‏گزینی درختی و تشکیل روشنه‏ های تاج پوشش  با مساحت های مختلف در راشستان مذکور بر ویژگی‏ های ساختاری و ریشه‏ های مویین درختان راش شش سال بعد از ایجاد روشنه‏ ها تاثیر گذاشته است.

    کلیدواژگان: راش، روشنه، ساختار درخت، شاخص رقابت
  • یعقوب ایران منش*، مهدی پورهاشمی، حسن جهانبازی، مهدی زندبصیری، محمود طالبی صفحات 81-93
    مقدمه و هدف

    دانش سنتی (Traditional knowledge) دانشی است که به دلیل تجربه و سنت های مردم محلی یک منطقه و با استفاده از روش آزمون و خطا در آزمایشگاهی به نام طبیعت حاصل می شود. شناسایی دانش های سنتی مرتبط با جنگل در دهه های گذشته به ویژه در زمینه دستیابی به مدیریت پایدار جنگل و با هدف نهایی دستیابی به توسعه پایدار محلی، منطقه ای، ملی و جهانی اهمیت فراوانی پیدا کرده است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی دانش های سنتی مرتبط با بهره برداری از بذر بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در دو سامان عرفی چیگو و بیدله واقع در بخش منج شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از جامعه محلی با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و رویکرد شهرت با استفاده از 56 مصاحبه به دست آمد. نقش بذر درختان بلوط در مطالعات رسمی نیز جداگانه با استفاده از مطالعات کتابخانه ای بررسی شد تا ارزیابی دانش های سنتی بهره برداری از بذر این درختان نیز بررسی گردد. درنهایت، با استفاده از ارزیابی کیفی و تجزیه و تحلیل اثرات و پیامدها، ده معیار سنجش دانش های سنتی و دانش های رسمی و تفاوت بررسی در این دو دانش تشریح شد.

    یافته ها

    ازجمله کاربردهای میوه بلوط که به تقریب در اکثر خانوارهای روستایی مناطق مورد مطالعه رواج دارد، استفاده از جفت بلوط برای تهیه مشک های مختلف است. از کاربردهای مختلف بلوط که عموما توسط مردمان محلی ساکن زاگرس استفاده می شده ، می توان به مواردی از قبیل: نان بلوط، شیره بلوط، کباب بلوط و بلوط آب پز اشاره کرد. همچنین، شیره قهوه ای رنگی موسوم به عسل غزوله (Qazūlah) در اواخر فصل تابستان و اوایل پاییز بر روی پیاله میوه تشکیل می شود که به آن "مان شوکه" اطلاق شده و مصرف خوراکی دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد از آنجایی که یک دانش رسمی می تواند مبتنی بر نیازهای علمی باشد، سرعت تولید اطلاعات، حاکمیت مقررات علمی، دقت و صحت علمی و ارتباطات رسانه ای در راستای پژوهش های مرتبط با بذر درختان بلوط ایرانی می تواند از مزایای دانش رسمی در این فرآیند منظور شود (مشابه دیگر دانش های رسمی)، اما در سوی مقابل، دانش های سنتی به دلیل سازگاری با شرایط محلی و پذیرش اجتماعی می توانند زمینه را برای مدیریت مشارکتی در جنگل های زاگرس فراهم کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی پیامدها، جوامع محلی، چهار محال و بختیاری، دانش سنتی مرتبط با جنگل، میوه بلوط
  • الهه قلاوند، عبدالعلی کرمشاهی*، مهدی حیدری، امید کرمی صفحات 94-106
    مقدمه و هدف

    امروزه استفاده از روش های مدل سازی به منظور پیش بینی و مدل سازی زادآوری برای گونه های مختلف در طرح های حفاظتی و مدیریتی جنگل در حال افزایش است. با مدل سازی زادآوری جنگل می توان به یک پیش آگهی از وضعیت و تراکم جنگل در آینده رسید و براساس آن سناریوهای مختلف مدیریتی را اتخاذ نمود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و خصوصیات توپوگرافی اولیه، توپوگرافی ثانویه، خصوصیات فیزیکی خاک، خصوصیات شیمیایی خاک و مشخصات ساختاری جنگل به عنوان متغیرهای مستقل به برآورد میزان زادآوری گونه بلوط در بخشی از جنگل های بلوط منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ در استان ایلام پرداخته شد. برای این منظور توابع و مدل های مختلف در قالب شبکه عصبی مصنوعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از نمونه برداری 70 درصد از نمونه های آماربرداری شده از زادآوری بلوط به عنوان نمونه آموزشی برای اجرای مدل شبکه عصب مصنوعی استفاده شد و برای ارزیابی نتایج مدل از 30 درصد مابقی داده ها استفاده شد. در نهایت به آنالیز حساسیت مدل زادآوری بلوط پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی با اشتباه معیار خطای برابر با 0/99 توانسته است به برآورد زادآوری بلوط در منطقه مورد مطالعه بپردازد. نتایج تجزیه حساسیت مدل نشان داد که کمترین میزان اشتباه معیار خطا مربوط به مدلی با وجود تمام متغیرهای ورودی است که نشان دهنده تاثیر مثبت تمامی پارامترهای ورودی به مدل است. به طوری که با حذف هر یک از متغیرهای ورودی صحت مدل در پیش بینی میزان زادآوری کاهش پیدا می کند. با این وجود متغیرهای ساختاری جنگل و مشخصات شیمیایی خاک به ترتیب مهم ترین عوامل موثر بر زادآوری بلوط در منطقه مورد مطالعه هستند. کمترین تاثیرگذاری بر روی زادآوری بلوط در مدل تهیه شده متغیرهای توپوگرافی ثانویه است که با اینکه نقش مثبتی در مدل پیش بینی تعداد زادآوری بلوط داشته اند اما با این حال تاثیر این متغیرها نسبت به سایر متغیرها کمتر بوده است. نتایج نشان داد حدود 21 درصد از سطح منطقه مورد مطالعه دارای زادآوری کمتر از 100 زادآوری در هکتار است. همچنین بیش از 12 درصد از سطح منطقه مورد مطالعه دارای تعداد زادآوری های بیش از 1200 زادآوری در هکتار است.

    نتیجه گیری

    در مجموع استفاده همزمان از کلیه خصوصیات توپوگرافی اولیه و ثانویه، خاک و مشخصات ساختاری جنگل باعث افزایش دقت  مدل سازی زادآوری جنگل های بلوط زاگرس خواهد شد از طرف دیگر، شبکه عصبی مصنوعی به علت انعطاف پذیربودن امکان انتخاب نوع پارامترهای ورودی را نسبت به شرایط منطقه و اطلاعات در دسترس فراهم می کند و سبب افزایش دقت مدل سازی می شود.

    کلیدواژگان: ایلام، توپوگرافی ثانویه، تجدید حیات، تجزیه حساسیت، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه
  • حمید عرب عامری، علیرضا مشکی*، مجتبی امیری، مریم ملاشاهی صفحات 107-114
    مقدمه و هدف

    بلندمازو Quercus castaneifolia C.A. May از ارزشمندترین گونه های بوم سامانه های جنگلی هیرکانی از دیدگاه زیست محیطی و اقتصادی می باشد. هدف این مطالعه، شناخت دقیق تاثیر الگوهای آمیختگی چند گونه ای بر ویژگی های کمی توده و خاک تحت پوشش بلندمازو در رویشگاه طبیعی بوده که می تواند اطلاعات مفیدی را در مدیریت پایدار و نزدیک به طبیعت جنگل کاری های آتی با این گونه فراهم آورد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر، سه توده خالص بلند مازو (بلندمازو حداقل 90%)، توده آمیخته بلندمازو-انجیلی به همراه افرا (50% بلندمازو) و توده آمیخته افرا-انجیلی به همراه بلندماوز (کمتر از 20% بلندمازو) در طرح جنگلداری سرخداری در استان گلستان انتخاب شده و برخی ویژگی های جنگل شناسی و خصوصیات خاک در آنها مورد بررسی قرار گرفت. برای این مطالعه در هر یک از توده های مورد بررسی  اقدام به پیاده کردن شبکه آمار برداری به ابعاد 150 در 200 متر به روش تصادفی-سیستماتیک و 15 قطعه نمونه آمار برداری دایره ای 1000 متر مربعی برداشت شد (در مجموع 45 قطعه نمونه دایره ای در کل توده ها).

    یافته ها

    بر اساس نتایج میانگین بدست آمده، تراکم درختان موجود در سه توده بلندمازو خالص، آمیخته 50% و آمیخته کمتر از 20% به ترتیب برابر با 274، 289 و 252 در هکتار و میانگین حجم توده سرپا برابر با 442، 394 و 371 متر مکعب در هکتار بوده است. بیش ترین فراوانی در قطرهای 35> سانتی متر، مربوط به توده بلندمازو و در قطرهای 35> سانتی متر مربوط به توده آمیخته 20% بلند مازو می باشد. بیش ترین ارتفاع کل درختان در طبقات قطری <55 سانتی متر در توده بلند مازو خالص مشاهده گردید..بیش ترین میزان pH خاک در بلندمازو خالص (6/6) و کم ترین آن در توده 20% بلند مازو (5/99) اندازه گیری شد. همچنین بیش ترین میزان مواد آلی و نیتروژن خاک در توده بلندمازو خالص (به ترتیب 6/90 و 0/73 درصد) و کم ترین آن در توده 20% بلند مازو (4/15 و 0/40 درصد) مشاهده گردید. از نظر مقدار فسفر و پتاسیم قابل جذب نیز تیمارهای بلندمازو خالص و 50% بلند مازو حاوی مقادیر بالاتری نسبت به توده ی 20% بلندمازو می باشند.

    نتیجه گیری

    در مجموع افزایش تراکم درختان بلند مازو باعث افزایش رشد کمی توده و همچنین باعث بهبود خواص شیمیایی خاک از قبیل مقدار مواد آلی و عناصر نیتروژن، پتاسیم و فسفر بوده است.

    کلیدواژگان: بلندمازو، جنگل شناسی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، رویشگاه طبیعی
  • مهدیه قاسمی چراتی، معصومه شایان مهر*، بهنام امیری بشلی، نیکلاس گایوآ سیپولا صفحات 115-126
    مقدمه و هدف

    پادمان از فراوان ترین بندپایان تجزیه کننده در خاک بوم سازگان های جنگلی می باشند. آن ها یکی از بهترین شاخص های زیستی در بین مزوفون خاک برای تعیین سلامت و پایداری زیست بوم های جنگلی می باشند. جنگل های هیرکانی که بخش اعظم آن در کشور ایران قرار گرفته از جمله جنگل های بسیار با ارزش کره زمین هستند که با وجود تنوع اقلیمی، گونه های گیاهی و جانوری منحصر به  فرد در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند. با وجود نقش بسیار مهم پادمان در فرایندهای مهم بوم شناختی جنگل ها از جمله تجزیه مواد آلی و کمک به چرخه عناصر و  نقش این بندپایان کوچک در جنگل های هیرکانی کشور ما چندان بررسی نشده است. هدف اصلی این تحقیق، بررسی و شناخت و معرفی فون گونه های موجود در خاک جنگل ها می باشد تا اهمیت آن ها برای بوم شناسان جنگل در ایران مشخص شود.

    مواد و روش ها

    تحقیق در ایستگاهی در جنگل سمسکنده ساری به عنوان بخشی از جنگل های خزان کننده معتدله منطقه هیرکانی انجام گردیده است. برای بررسی فون پادمان در خاک و لاشبرگ این جنگل، در سال های 1394-95، نمونه های خاک و لاشبرگ از چندین نقطه مختلف جنگل توسط آگر و تله گودالی تا عمق 10 سانتی متری خاک جمع آوری شد. این بندپایان به کمک قیف برلیز استخراج شدند و پس از تهیه اسلایدهای میکروسکوپی، شناسایی گونه ها توسط کلیدهای معتبر انجام گردید.

    یافته ها

    در مجموع 25 گونه متعلق به 21 جنس از 9 خانواده در سطح گونه شناسایی شد. نمونه های متعلق به جنس های Lepidocyrtus، Sminthurinus، Neanura، Sphyrotheca و Dicyrtoma تنها در سطح جنس شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    شش گونه شامل Entomobrya obscurella (Brown, 1926)، Heteromurus gigans (Mari Mutt & Stomp, 1980)، Heteromurus variabilis (Martynova, 1974)، Orchesella spectabilis (Stach, 1960)، Pseudachorutes corticicolus (Schaffer, 1897) و Protaphorura ombrophila (Stach, 1960) برای اولین بار در فون خاکزیان جنگل های هیرکانی معرفی می شوند. دو گونه Neelus murinus (Folsom, 1986) و Pseudachorutes subcrassus Tullberg, 1871 بعد از 38 سال بعد از اولین گزارش کاکس (1982) مجددا  برای جنگل های سمسکنده ساری گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: ایران، خاکزی، جنگل های هیرکانی، دم فنری، مازندران
  • محمد اسماعیل پور*، کیومرث سفیدی صفحات 127-137
    مقدمه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تغییرات فراوانی وتنوع گونه های درختی، درختچه ای و علفی در مناطق کوهستانی جنگل های شمال ایران با گذشت زمان و در نتیجه حفاظت سنتی این جنگل ها است.

    مواد و روش ها

    منطقه مورد مطالعه در جنگل های اطراف روستای پوده شهرستان رودسر استان گیلان واقع شده است. بر اساس سنت های موجود در این منطقه، اهالی در مجاور زمین ها و باغ های فندق خود، لکه هایی از مناطق جنگل تخریب شده را به دلایلی از قبیل جلوگیری از سیل و بهره برداری شخصی از طریق سنگ چین و گذاشتن درختچه های خاردار بر روی آن و یا استفاده از پایه های چوبی و سیم خاردار حفاظت می کردند. در این منطقه، ده ها لکه جنگلی وجود دارد که توسط بومیان حفاظت شده است. سه لکه جنگلی برای این پژوهش انتخاب شد. برای بررسی اثر حفاظت بر زادآوری، قطعه های با سابقه حفاظت متفاوت شامل جنگل کهن رست شاهد، جنگل با سابقه حفاظت میان مدت (بیش از 40 سال) و جنگل با سابقه حفاظت کوتاه مدت (کمتر از 40 سال) انتخاب و شاخص های فراوانی نسبی، ارزش نسبی و تنوع گونه ای برای زیراشکوب و اشکوب بالا محاسبه شد.

    یافته ها

    با افزایش مدت حفاظت، فراوانی نسبی گونه راش در هر دو اشکوب افزایش، فراوانی نسبی گونه ممرز و مقدار تنوع گونه ای نیز کاهش یافته است. بیشترین و کمترین تفاوت فراوانی نسبی راش در بین دو اشکوب به ترتیب در قطعه های شاهد و حفاظت کوتاه مدت مشاهده شد. نسبت بین فراوانی گونه راش در آشکوب بالا به زیرآشکوب برای منطقه با سابقه حفاظت کوتاه مدت و میان مدت به ترتیب 1/18 و 1/24 به دست آمد. در منطقه شاهد که بیشترین فراوانی نسبی گونه راش (80 درصد) در اشکوب بالا (درختی) به ثبت رسیده است، ارتباط متوسطی بین دو اشکوب وجود دارد (0/61= r، 0/001>p) و در حفاظت کوتاه مدت این ارتباط به شکل معنی دار وجود دارد (0/72= r، 0/001>p). در قرق میان مدت (بیش از 40 سال) با افزایش فراوانی نسبی گونه راش در آشکوب بالا (اشکوب درختی)، فراوانی نسبی آن در اشکوب زیرین نیز به شکل معنی داری (0/88= R، 0/001>p) افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    اگر چه روند تغییرات گونه ای یک فرآیند پیچیده و نیازمند زمان طولانی است در عین حال نتایج نشان داده است در تحول ساختار توده ها در مناطق دست خورده، حفاظت میان مدت می تواند تسهیل گر شکل گیری زیراشکوب باشد. توصیه می شود که برای شکل گیری زیراشکوب در منطقه، حفاظت میان مدت همراه با دخالت های پرورشی اعمال شود.

    کلیدواژگان: احیای جنگل، پویایی توده، زادآوری جنگل، زیراشکوب و شاخص شانون
  • ایاد اعظمی*، احمد حسینی، رضا سلیمانی، ناصر ملکی صفحات 138-146
    مقدمه و هدف

    شناخت محتوی رطوبت خاک و تغییرات آن در رویشگاه می تواند یک شاخص کمی بوم شناسی باشد. هدف پژوهش، ارزیابی دقت مدل توزیعی بیلان آبی تورک در برآورد رطوبت خاک در جنگل بلوط واقع در مله سیاه ایلام است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر طی مهر 1392 تا شهریور 1394 انجام شد. داده های ورودی مدل شامل نقشه های توزیعی بارش، دما و تشعشع خورشیدی ماهانه، نقشه ظرفیت نگهداری آب در خاک و 1DEM منطقه است. برای اعتبارسنجی داده رطوبت خاک حاصل از مدل بیلان آب، تعداد 33 سنسور 110 سانتی متری رطوبت سنج در نقاط مختلف رویشگاه نصب و اندازه گیری با رطوبت سنج 2TDR در گام زمانی ماهانه انجام شد. برای ارزیابی مدل از آماره های میانگین قدرمطلق خطا MAE)) و میانگین انحراف خطا (MBE) استفاده و در ادامه نتایج تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دقت مدل در برآورد رطوبت خاک در ایام مرطوب سال کم و حالت بیش برآوردی و در دوره خشک سال مناسب است. دیگر نتایج نشان داد در سال اول و دوم اجرای تحقیق، میزان بارش به ترتیب 680 و 383 میلی متر بوده که سهم تبخیر و تعرق از بارش به ترتیب 56 و 77 درصد است. همچنین در رویشگاه مورد مطالعه حداکثر ظرفیت آب در دسترس خاک 125 میلی متر در اسفندماه و حداقل آن در شهریور ماه به میزان صفر در شرایط خشکسالی ثبت شده است. دیگر نتایج حاکی است تنش خشکی در سال اول (نرمال از نظر بارش)، در دو ماه مرداد و شهریور و در سال دوم (خشکسالی)، به چهار ماه تیر، مرداد، شهریور و مهر افزایش یافته است. همچنین 73 درصد پایه های خشکیده بلوط در رویشگاه، منطبق بر محدوده هایی است که رطوبت خاک در ماه شهریور به کمتر از نقطه پژمردگی (15 درصد) رسیده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین کاهش رطوبت خاک در خشکسالی ها نقش مهمی در خشکیدگی پایه های بلوط داشته و اثر شدت و تداوم دوره های خشکسالی در خشکیدگی درختان بلوط نیاز به بررسی بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، بیلان آب خاک، تنش خشکی
  • حمید جلیلوند*، بهاره سلاح ورزی، محمد حجتی، محمدرضا پورمجیدیان صفحات 147-158
    مقدمه و هدف

    امروزه شهرهای بزرگ به دلیل آلودگی هوا نیازمند فضای سبز بیشتری هستند که با توجه به کمبود آب در شهرهایی که در مناطق خشک واقع شده اند جهت آبیاری فضای سبز باید به منابع نامتعارف مانند پساب ها روی آورد؛ اما با توجه به آلودگی های موجود در این منابع، باید از گونه هایی با قابلیت گیاه پالایی بالا استفاده کرد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نهال های دو ساله چهار گونه ارغوان، توت سفید، زیتون تلخ و سرو خمره ای در گلدان هایی کاشته شدند. نهال ها با پساب تصفیه خانه آب غرب تهران که حاوی منگنز و کروم بود، از اسفند 95 تا مهر 96 آبیاری شدند.

    یافته ها

    مقدار کروم و منگنز در اندام های گونه های آبیاری شده با پساب نسبت به آب معمولی افزایش معنی داری نشان داد؛ اما هر چهار گونه آبیاری شده با پساب تصفیه خانه رشد و نمو یکسانی در مقایسه با گونه های آبیاری شده با آب معمولی داشتند. بیشترین مقدار منگنز در برگ و کروم در ریشه هر چهار گونه بود. ضریب تجمع زیستی کمتر از یک، برای منگنز در هر چهار گونه  نشان داد که قابلیت انباشت این عنصر را ندارند؛ اما هر چهار گونه ارغوان (1/87)، توت (2/07)، سروخمره ای (1/96) و زیتون تلخ (1/83) با داشتن فاکتور انتقال بیشتر از یک، برای برداشت منگنز مناسب هستند؛ هر چند به دلیل این که ضریب تجمع زیستی در آنها کمتر از یک است، نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد. توت سفید و زیتون تلخ با ضریب تجمع زیستی و فاکتور انتقال کمتر از یک، برای کروم مشخص شد که هیچ یک برای انباشت و برداشت کروم مناسب نیستند؛ ولی ارغوان (1/39) و سرو خمره ای (1/04) با ضریب تجمع زیستی بیشتر از یک و فاکتور انتقال کمتر از یک، قابلیت انباشت کروم در ریشه ها را دارند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که ارغوان و سرو خمره ای هم توان انباشت کروم و هم توان برداشت منگنز را دارند و گونه های بهتری برای گیاه پالایی این دو عنصر در خاک آبیاری شده با پساب هستند. نتایج این پژوهش موید آن است که استفاده مجدد از پساب این تصفیه خانه با توجه به عدم کاهش پارامترهای رشد هر چهار گونه، می تواند راه کار مناسبی برای جبران کمبود آب در تهران باشد؛ ولی بررسی های بیشتر و پایش شرایط به منظور انتخاب مناسب ترین گونه ها برای پالایش فلزات سنگین و همچنین اثرات طولانی مدت آبیاری با پساب الزامی است.

    کلیدواژگان: انباشت گیاهی، برداشت گیاهی، ضریب تجمع زیستی، فاکتور انتقال، فلزات سنگین، کمبود آب
  • فاطمه احمدلو*، علیرضا رضایی، مهدی فرحپور، محسن کلاگری، آمنه محرابی صفحات 159-168
    مقدمه و هدف

    با توجه به پراکندگی صنوبرکاری ها در شهرستان صومعه سرای استان گیلان و عدم وجود اطلاعات به هنگام، مستند و علمی از وضعیت موجود، تعیین موقعیت دقیق پراکنش، مقدار سطح و حجم صنوبرکاری های آن ضروری است. در تحقیق حاضر نسبت به اندازه گیری سطح، پراکنش و وضعیت صنوبرکاری و آمار بیومتریک درختان صنوبر شهرستان صومعه سرا و میزان تولید چوب آنها به تفکیک هر دهستان اقدام شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا از طریق عملیات میدانی، عرصه صنوبرکاری ها با سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) و استفاده از اپلیکیشن اندازه گیری مساحت با جی پی اس اندروید (GPS Fields Area Measure PRO) جانمایی و بر روی گوگل ارث بارگذاری و الگوی کشت صنوبر تعیین شد. پس از ترسیم پلیگون های صنوبرکاری در گوگل ارث، آنها به ArcGIS انتقال یافته و تبدیل به لایه پلیگونی یکپارچه به فرمت shp (شیپ فایل) شدند. پس از اتمام نقشه هر دهستان، نسبت به کنترل صحرایی آن اقدام و ثبت اطلاعات بیومتریک هر قطعه شامل اندازه گیری های قطر برابرسینه و ارتفاع درختان و محاسبه حجم آنها انجام گرفت و سپس نقشه پراکنش و موقعیت کل صنوبرکاری های موجود شهرستان تهیه شد. همچنین نقشه های اقلیمی دما و بارش این شهرستان با دریافت داده از سه ایستگاه هواشناسی مربوط به بازه زمانی ده ساله (2017- 2008) ترسیم و برخی ویژگی های خاک شهرستان صومعه سرا به تفکیک هر دهستان مربوط به عمق 30-0 سانتی متری خاک با 138 نقطه برداشت تهیه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطح کل صنوبرکاری های شهرستان صومعه سرا به میزان 6944 هکتار می باشد و دهستان ضیابر به میزان 29/65 درصد رتبه اول درصد تخصیص سرزمین به صنوبرکاری را با حداکثر مساحت قطعه صنوبرکاری و بیشترین تعداد و حجم درختان دارد. تعداد 99 عرصه صنوبرکاری مساحت کمتر از 500 مترمربع و تعداد 1584 عرصه صنوبرکاری مساحت بیشتر از یک هکتار را دارند که به ترتیب میزان 3/22 هکتار و 5471 هکتار از سطح صنوبرکاری های شهرستان را شامل می شوند. چوب حاصل از حدود 91 درصد از مساحت کل صنوبرکاری های شهرستان به کشت متمرکز و مصارف صنعتی اختصاص دارد. بیشترین قطر برابر سینه و ارتفاع درختان در دهستان تولمات و کمترین آنها در دهستان هندوخاله به دست آمد. نتایج بررسی ویژگی های خاک نیز نشان داد که بافت خاک دهستان های مورد مطالعه عمدتا بافت لومی-رسی بوده که مناسب کشت و توسعه صنوبر است ولیکن مقدار pH خاک در هر یک از دهستان ها مقادیر متفاوتی را نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مجموع حجم درختان شهرستان صومعه سرا به میزان 3411884 مترمکعب، این مقدار حجم چوب می تواند حدودا یک چهارم مصرف سالانه چوب کشور را تامین کند.

    کلیدواژگان: آمار بیومتریک، پایش، تعیین مساحت، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، صنوبرکاری
  • محمد بیرانوند، مسلم اکبری نیا*، غلامرضا صالحی جوزانی، جواد قره چاهی، یحیی کوچ صفحات 169-178
    مقدمه و هدف

    شاخص هوموس یک نمره عددی مبتنی بر ارزیابی بصری افق های ارگانیک و شناسایی اشکال هوموس است که می تواند ویژگی های توده های جنگلی و خاک را منعکس کند. هوموس جنگلی حد واسط بین گیاهان و خاک است که تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند توپوگرافی، اقلیم، پوشش گیاهی و خاک قرار می گیرد. با حفر پروفیل هوموس و تعیین شاخص آن می توان در مورد بسیاری از عوامل بوم شناختی اظهار نظر کرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی شاخص هوموس و ارتباط آن با مشخصه های توپوگرافی، خاک و پوشش جنگلی در امتداد یک گرادیان ارتفاعی در قالب چهار طبقه ی 0، 500، 1000 و 1500 متر از سطح دریا، در جنگل های واز واقع در استان مازندران است.

    مواد و روش ها

    در هر طبقه ارتفاعی مشخصه های درختی مانند تاج پوشش، تراکم، قطر برابر سینه و ارتفاع و همچنین مشخصه های توپوگرافی و خاک مانند ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب، رطوبت و دمای خاک در نه قطعه نمونه 400 متر مربعی در قالب طرح تصادفی برداشت شد و همچنین برای شناسایی نیمرخ اشکال هوموس در هر قطعه نمونه پنج پروفیل 30 × 30 سانتی متر ی حفر و بر اساس طبقه بندی هوموسیکا شناسایی و طبقه بندی شدند. به منظور ارزیابی شاخص هوموس بین طبقات مختلف ارتفاعی از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و جهت بررسی ارتباط آن با مشخصه های مذکور از تحلیل رگرسیون چند گانه خطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین میزان شاخص هوموس و ضخامت لاشبرگ متعلق به طبقه ارتفاعی 1500 متر بوده است و روند آنها در امتداد گرادیان ارتفاعی افزایشی است. همچنین نتایج رگرسیون چند گانه بیانگر وجود ارتباط خطی و معنا دار بین شاخص هوموس و مشخصه های توپوگرافی و خاک با ضریب تعیین بالا (0/76= R2)، بخصوص دمای خاک با (0/000= P-value) است در حالی که مشخصه های پوشش درختی با ضریب تعیین (0/31= R2)، به خوبی نمی توانند پیش گوی مناسبی برای ارزیابی شاخص هوموس باشند. در این بین مشخصه های دمای خاک و تاج پوشش درختی عواملی هستند که بالاترین آماره t را در رابطه با شاخص هوموس نشان داده اند به طوری که کاهش دمای خاک و تاج پوشش جنگلی باعث افزایش شاخص هوموس شده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، کمیت بخش آلی کف جنگل و شاخص هوموس افزایش می یابند و تغییرپذیری آنها بیشتر به واسطه تغییر در مشخصه های توپوگرافی و دمای خاک است.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، انواع هوموس، ترکیب گونه های درختی، رگرسیون خطی چندگانه، دمای خاک، طبقه بندی هوموسیکا
  • ایرج حسن زاد ناورودی*، حسن قسمتی، مازیار رضوی صفحات 179-186
    مقدمه و هدف

    مدل های رشد و محصول جنگل، ابزارهای تصمیم گیری در مدیریت جنگل هستند. شاخص نسبت تاجی یکی از ابزارهای تصمیم گیری است که از نسبت طول تاج زنده به ارتفاع کل درخت به دست می آید و به عنوان یک پارامتر مفید در ارزیابی سلامت جنگل، تنومندی درخت، کیفیت چوب، ثبات و استحکام درختان در مقابل باد، وضعیت رشد درختان و کیفیت رویشگاه، به شمار می رود. هدف از این تحقیق، مدل سازی نسبت تاجی درختان صنوبر دلتوییدس با استفاده از رگرسیون های خطی و غیرخطی نمایی، لجستیک و چاپمن-ریچارد در جنگل کاری های استان گیلان بود.

    مواد و روش ها

    بدین منظور داده های مربوط به 660 اصله درخت صنوبر دلتوییدس شامل قطر برابرسینه، قطر یقه، ارتفاع کل، طول تاج، عرض تاج، سطح تاج، قطر تاج، سطح مقطع، ضریب سیلندری، ارتفاع تنه و نسبت تاجی اندازه گیری و ثبت شد. برای ارزیابی و مقایسه مدل های مختلف، از ضریب تبیین (R2)، آزمون t جفتی و از چهار آماره ارزیابی صحت میانگین خطا، انحراف معیار خطا، میانگین خطای نسبی و جذر میانگین مربعات خطای نسبی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مربوط به بررسی ضریب تبیین مدل های خطی و غیرخطی نشان داد که همه مدل ها از ضریب تبیین قابل قبولی برخوردارند (0/649 تا 0/743). آماره های ارزیابی صحت نیز نشان داد که از بین مدل های بررسی شده، تنها مدل های نمایی و خطی دارای صحت بیشتری هستند (به ترتیب 5/84 و 18/21). اما نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که بین میانگین نسبت تاجی برآورد شده با مدل نمایی و میانگین اندازه گیری شده، اختلاف معنی داری وجود ندارد؛ در حالی که بین مدل های خطی، لجستیک و چاپمن-ریچارد با میانگین اندازه گیری شده، اختلاف معنی داری وجود دارد(00/0 =Sig.). با توجه به نتایج دقت و صحت مدل های مورد بررسی، مدل نمایی به عنوان مدل مناسب تر برای برآورد نسبت تاجی درختان صنوبر دلتوییدس در جنگل کاری های استان گیلان انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده می توان استفاده از شاخص نسبت تاجی را به منظور انتخاب گونه مناسب جهت زراعت چوب پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: جنگل کاری، جنگل همسال، رگرسیون های خطی و غیرخطی، صنوبر دلتوئیدس
  • مسعود نادری*، علی کیالاشکی، رامین ویسی، علی شیخ الاسلامی، محیا تفضلی صفحات 187-195
    مقدمه و هدف

    تغییر اقلیم و افزایش گرمایش جهانی یکی از چالش های مهم در بحث توسعه پایدار است که ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانه ای به ویژه گاز دی اکسید کربن  می باشد. جنگل کاری یکی از راهکارهای عملی و ساده به منظور کاهش دی اکسید کربن جو و افزایش ترسیب کربن در خاک است. بنابراین، هدف از اجرای تحقیق حاضر بررسی روند تغییرات ترسیب کربن خاک توده های دست کاشت صنوبر دلتوییدس واقع در طبقات ارتفاعی مختلف بود.

    مواد و روش ها

    سه رویشگاه در حدود ارتفاعی بین 150 تا 1200 متر در شهرستان ساری انتخاب شد. متغیرهای کمی شامل قطر برابر سینه، ارتفاع کل، سطح مقطع و ضریب قدکشیدگی تمام درختان با قطر بیشتر از هفت و نیم سانتی متر (آماربرداری صد درصد) مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی خصوصیات فیزیکی (رطوبت، بافت و چگالی ظاهری) و شیمیایی خاک (اسیدیته، هدایت الکتریکی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کربن آلی) ده نمونه خاک از عمق 10-0 سانتی متر در هر یک از توده ها با روش استوانه تهیه شد.

    یافته ها

    بیشترین مقدار قطر برابر سینه (27/83 سانتی متر)، ارتفاع (21/13 متر) و سطح مقطع (0/046 مترمربع) در رویشگاه مهدشت مشاهده شد و کمترین مقادیر آن ها در رویشگاه پهنه کلا مشاهده شد. کمترین مقادیر اسیدیته (0/04±6/26)، هدایت الکتریکی (0/01±0/30 دسی زیمنس بر متر)، نیتروژن کل (0/01±0/11 درصد)، پتاسیم (25/00±169/49 میلی گرم بر کیلوگرم) و کربن آلی (0/06±1/43 درصد) خاک در منطقه نقیب ده-مزده (بالاترین ارتفاع) مشاهده شد.  بیشترین و کمترین مقدار ترسیب کربن به ترتیب در توده های مهدشت (پایین ترین ارتفاع) و نقیب ده-مزده (بالاترین ارتفاع) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، در ارتفاعات پایین تر درختان صنوبر دلتوییدس از رشد قطری مطلوب تری نسبت به ارتفاعات بالاتر برخوردار هستند. با توجه به نتایج این پژوهش می توان بیان کرد کاشت گونه صنوبر دلتوییدس در مناطق پایین بند می تواند راهکار مناسبی به منظور کاهش میزان دی اکسید کربن جو باشد.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، تغییر اقلیم، جنگل کاری، خصوصیات خاک
  • رمضانعلی اکبری مزدی، اسدالله متاجی*، اصغر فلاح صفحات 196-209
    مقدمه و هدف

    مطالعه و ارزیابی ساختار روشنه ها  باعث ایجاد درک صحیحی از روند پویایی توده جنگلی و همچنین آشفتگی های طبیعی می شود که نقش مهمی در آینده مدیریتی بوم سازگان جنگل دارد. مطالعه حاضر به بررسی ارتباط ساختار روشنه ها با زادآوری در راشستان طبیعی جنگل هفتخال استان مازندران می پردازد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور ابتدا با جنگل گردشی، تمام روشنه های موجود در سطح منطقه شناسایی و ثبت شد. سپس روشنه ها  در سه کلاسه کوچک (کمتر از 300 مترمربع)، متوسط (300 تا 600 مترمربع) و بزرگ (بیشتر از 600 مترمربع) کلاسه بندی و خصوصیات ساختاری روشنه از جمله فراوانی، شکل و مساحت محاسبه شد. مشخصه های قطر یقه، ارتفاع، نوع گونه، فراوانی نهال ها به تفکیک مراحل رویشی برای همه زادآوری ها در هر روشنه ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 3/65 درصد منطقه مورد مطالعه را روشنه تشکیل می دهد. از نظر سطح، 85 درصد روشنه ها در کلاسه های کوچک و متوسط بود. ارتباط مساحت با محیط روشنه ها و همچنین بررسی شاخص کشیدگی میلر نشان داد که روشنه ها اکثرا دارای شکل بیضوی در روشنه های کوچک تا شکل دایره ای در روشنه های بزرگ هستند، به طوری که مقدار شاخص کشیدگی میلر در روشنه های کوچک، متوسط و بزرگ، به ترتیب 0/42، 0/59 و 0/86 بود. در بررسی مشخصه های تجدید حیات، 85 درصد زادآوری های موجود در روشنه ها مربوط به گونه راش بود. بیش ترین فراوانی زادآوری ها در مرحله رویشی خال با قطر کمتر از 5 سانتی متر و ارتفاع 4 تا 8 متر بودند که شروع رقابت برای نور، مهم ترین عامل در این مرحله است. همچنین مقایسات نشان داد فراوانی، رشد قطری و رشد ارتفاعی زادآوری ها با افزایش سطح روشنه به طور معنی داری کاهش می یابد و دلیل آن نیازهای بوم شناختی به ویژه سایه پسندی زادآوری های گونه راش است که روشنه های کوچک این شرایط را مهیا ساخته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر این است که روشنه های کوچک تر از 600 مترمربع (روشنه های کوچک و متوسط) از شرایط مناسب تری برخوردارند و در مدیریت جنگل باید تا حد ممکن از ایجاد روشنه های بزرگ تر از 600 مترمربع اجتناب شود. نتایج مقاله حاضر مدیریت جنگل را در اجرای بهتر و قابل اعتماد برنامه ریزی ها همراه با حفظ پایداری بوم سازگان های جنگلی و همچنین منافع اقتصادی و اجتماعی آن یاری می کند.

    کلیدواژگان: راش، زادآوری، ساختار روشنه، مدیریت جنگل
|
  • Mohamadreza Jafari*, Ahmad Hosseini, Shamsolah Asgari, Ali Najafifar, Manouchehr Tahmasebi Pages 1-9
    Introduction and objective

    One way to study the problems of forests, to study its changes over the years and access to accurate information, is to use remote sensing technology and satellite data. The use of GIS as one of the most important tools for analyzing the extent, location of degradation and auxiliary factor to identify the cause and factors in the solution of the phenomenon of deforestation. Research shows that between 1990 and 2000, an average of 6.8 hectares of forest area in Ilam province decreased. On the other hand, the phenomenon of oak tree droughts and deforestation has intensified due to severe droughts and land use changes, especially constructions that have been done in forest areas. Therefore, this study was conducted to investigate the distribution of oak tree drought with physiographic factors and also land use change in Zagros forest areas in Ilam province.

    Materials and methods

    In conducting this research, first the digital elevation model of the province was prepared based on topographic maps, then based on this model, information layers of slope class, geographical directions and elevation classes were extracted. In order to prepare the oak tree drought site location layer, in addition to processing satellite images, the location of oak tree drought trees was collected at 100 points in the province. To ensure the accuracy of the obtained maps, the accuracy assessment method was used, which is based on comparing the map extracted from satellite data with ground reality information such as field perceptions and visits, existing maps and the expert knowledge of the interpreter. In the following, the location map of the distribution of dry masses was overlapped and integrated with slope classes, geographical directions, altitude classes and land use. Then the frequency of dead trees in the units of the mentioned layers was calculated and presented as a percentage.

    Results

    According to the physiographic units of the region, the highest amount of dry masses is related to the altitude of 1200 to 1600 meters, slope class of 0 to 15% and the geographical direction of the southwest. The lowest of them are in the altitude floor less than 400 and more than 2400 meters, the slope class is more than 30% and the geographical directions are northeast and southeast. The highest frequency of oak tree drying in Ilam province is in the classification of forest areas related to thin class 42%, medium 39% and dense forest areas 5%, respectively.

    Conclusion

    In general, it can be stated that physiographic factors (slope, geographical directions and altitude) as well as land use changes in different forms and different intensities and weaknesses can contribute to the destruction of temples. Zagros and especially in the area of ​​Ilam province to be effective. Based on the obtained results, dried oak trees have different distribution in physiographic units. In the study of this distribution, the use of satellite images, especially in the study of forest areas, both in terms of the phenomenon of oak tree drying and in terms of deforestation due to land use changes or other natural factors, has many applications.

    Keywords: Digital model, GPS, Oak trees, Oak dieback, Remote sensing
  • Alireza Hoseinpour*, Jafar Oladi, Hasan Akbari, Mohammadreza Sarajian Pages 10-21
    Introduction

    Precision surveying of plantations is important for forest management. But on the other hand, terrestrial area calculation of plantations has problems such as topography, presence of herbaceous, woody intrusive species, relatively low accuracy of conventional GPS in forestry plans, the cost and time of use of DGPS. UAVs have plenty of advantages, such as time and space flexibility in surveying with precise accuracy in centimeter level.

    Material and method

    In this research, a drone was used without ground control points, (RTK) system or (PPK) for surveying, and its accuracy was compared to conventional GPS in forestry. The UAV that used was a quadcopter with a spatial resolution of 2/5 centimeters. In order to compare the precision, 7 sites 0/5, 1, 1/5, 2, 2/5, 3 and 4 hectares were used. GPS tracking was done using point and track method. UAV, s flight conducted at heights of 50 and 75 m, and a surveying with theodolite was used as a precision alignment index.

    Results

    The results of this study showed that surveying using conventional GPS in forestry is based on point method is more accurate than track method, and UAV surveying with no ground control points or (RTK) system or (PPK) is not more accurate than the conventional GPS used in forestry and with increasing flight altitude, its error increases with a nearly constant trend, but by applying the correction coefficient obtained from the ground index, the precision of the UAV surveying is more accurate than the GPS, and the error will be less than one percent decrease.

    Conclusion

    Considering that in Iran, this technique has not yet entered the studies of preparation and implementation of forestry plans and monitoring of afforestation and their surveying, the results of this study can be effective in the implementation of forestry plans.

    Keywords: Plantation, UAV, Theodolite, Quadcopter, Correction coefficient
  • Maryam Pirikiya*, Asghar Fallah, Hamid Amirnejad, Jahangir Mohamadi Pages 22-33
    Introduction and Objective

    One of the most important causes of the destruction and decline of natural ecosystems is the lack of a market to determine the value of services produced by these ecosystems, and as a result, consider these services free. One of the most valuable services provided by ecosystems is the production of fresh water which in the present study, a model has been presented for achieving the spatial distribution of service value of water production ecosystem in Darabkola watershed that is located in Mazandaran Province.

    Materials and Methods

    In this study, was used the water yield model in InVEST to quantify the water production service. In the model, the water production was calculated the based on the Budyko curve, which in fact determines the amount of water running off each pixel of land as the total precipitation minus evapotranspiration. The required data include maps of land use and land cover, average annual precipitation and potential evapotranspiration, soil depth, plant available water content, boundary of watersheds and sub-watersheds as well as a biophysical table. In order to evaluate this ecosystem service has been valued with the replacement cost and thus it has been possible to obtain a spatial distribution map of the value of water production ecosystem service in the study area.

    Results

    According to the calculations done by the model in whole Darabkola watershed, annually 43094152  of water is produced. The results of different land uses indicated that the highest amount of runoff in land uses is in man-made land use equal to 3743.76  and followed by agriculture and garden land uses with values of 3601.34  and 3592.18  had the highest water production, respectively. Also, the lowest runoff was related to the uses of semi-dense forest and dense forest with values of 2960.82  and 2602.19 , which indicates that the presence of the canopy of forest trees and their spatial distribution has an important effect on increasing water penetration in the soil and reducing runoff production. The study area is classified into four different classes of value in terms of economic value of water ecosystem services. These classes differ from a minimum of 24 - 29 million Rials to a maximum of 39 - 43 million Rials per hectare.

    Conclusion

    The results of this study showed that Although InVEST model needs available and relatively simple data but it has high efficiency and we can use it for mapping ecosystem services and decision making. Also, using the quantitative results obtained from the implementation of the InVEST model, it was possible to show the spatial distribution of the value of ecosystem services in the study area. The results of this section showed that attention to the spatial dimensions is very important in determining the value of water production service, because the change in spatial characteristics will greatly affect the value of water production service.

    Keywords: Water balance, quantifying, biophysical models, replacement cost approach, spatial valuation
  • Younes Rostamikia*, Masoud Tabari Kouchaksaraei, Ahmad Asgharzadeh, Ahmad Rahmani Pages 34-42
    Introduction

    Forest hazelnut (Corylus avellana L.) is a hardy rooting plant and therefore its propagation by conventional asexual methods is almost impossible. The aim of this study was to determine the effect of auxin and inoculation of mycorrhizal fungi on callus, rooting and vegetative traits of hazelnut cuttings.

    Materials and methods

    semi hardwood cuttings were collected on July from Arasbaran forests (Makidi site). Cuttings were firstly treated with concentrations of 0, 500, 1000, 2000 and 3000 mg L−1 IBA and then were inoculated individually with Glomus intraradices and Trichoderma harzianum fungi. Cuttings were cultured in perlite - sand medium and then they were kept in a mist system equipped greenhouse. After 70 days from planting, the percentage of callusing, rooting, root number, root dry weight, total plant dry weight, length cuttings, leaf area and Colonization were recorded.

    Results

    The highest callusing (34.3 %), rooting (27.2 %), root number (2.6 n), root dry weight (0.35 g), total plant dry weight (3.39 g), length cutting (12.32 cm), leaf area (29.13 cm2) and Colonization (28.77%) was observed in cuttings that treated with IBA 2000 mg. L−1 and then inoculated with G. intraradices. Overall, it was confirmed that the hazelnut is difficult rooted via cuttings and application of IBA growth regulator is necessary for rooting of semi-hardwood cuttings plants.  

    Conclusion

    The best form its vegetative propagation is collecting cuttings from 1-year old cutting off shoots in June and treating by IBA growth regulator (2000 mg L-1) in combination with Glomus intraradices.

    Keywords: Hazelnut, IBA, Mycorrhizal fungi, Rooting, Semi- hardwood cutting
  • Mojtaba Imani Rasatbi, Mohammad Hosseini Nasr*, Gholamali Ranjbar, Mostafa Khoshahal Sarmast Pages 43-53

    Gleditschia  caspica Desf is one of the one of the tree species of the Hyrcanian forests. Extreme grazing, overexploitation of livestock, and the lack of natural regeneration system in diverse ecosystems have put Gleditsia caspica in danger of extinction. In this study, the conditions of the callus induction and regeneration were investigated under different growth regulators treatments. For this purpose, Stem, hypocotyl and root specimens were cut from sterile intact seedlings and considered as a separate explant. The MS medium supplemented with IBA, NAA and 2,4-D at different concentrated levels (0.5, 1.5, 3 and 4 mg / l) and TDZ, 2ip, BAP and Kin at different concentrations (0.1, 0.5 and 1 mg/l) were used for callus induction. Growth regulators of TDZ and 2,4-D on 0.5, 1 and 2 mg/l concentration in MS medium were used to regeneration. Regarding rooting, callus-derived plantlets exposed to 5 µM IBA in MS media. The characteristics of callus percentage, fresh and dry weight, callus area, color, type and growth curve of calluses were compared. Also, the proliferation percentage and mean number of shoots in each explant were examined. The results showed that the effect of explants and hormone type on the callus induction percentage showed a significant difference at the level of 99%. The percentage of callus induction in the stem explants were much higher than that of the hypocotyl and roots. The effect of different hormones on all stem explant characteristics was significantly different at 99%. The results showed that the 2,4-D yielded the highest and IBA resulted to the lowest percentage of callus induction among the studied auxins. Among the cytokines, Kin had the lowest and TDZ leads to the highest percentage of callus induction. The growth curve of fresh and dry weight in regenerated calli indicated the privilege of 2,4-D compared to other hormones(P<0.05). In general, according to the obtained results, it is recommended to use MS + 0.5 mg/l 2.4-D + 0.5 mg/l TDZ formula for indirect regeneration of Gleditschia  caspica.

    Keywords: Auxin, Endemic, Cytokinin, Callus induction, In vitro
  • Farhad Asadi*, Khosrow Mirakhorlo, Mohsen Mostafa Pages 54-62
    Introduction and objective

    Estimating the amount of wood produced in poplar plantations is not possible without determining the area of poplar plants. Estimating the amount of wood produced is very important for the production management of wood industry units. Industry owners need to know how much poplar wood can be extracted in the coming years. Therefore, identifying areas of poplar cultivation in Mazandaran province is one of the main objectives of the present study.

    Materials and methods

    This study was conducted to estimate adult poplar cultivations area using Sentinel2 satellite in Mazandaran Province. Firstly, the general survey carried out on poplar cultivation with full canopy distribution and its cultivation area at the regarding area. Then, in the whole area, the numbers of 202 cultivated areas have randomly been mapped using Global Positioning System (GPS) as Training Samples. In the next step, the relevant images have been identified in term of time and downloaded, and also radiometric, atmospheric, and geometric corrections have been done on them. Also, banding appearance, color compositions, images mosaicking and bands calculations have been performed. The Support Vector Machine (SVM) algorithm has been used in order to extract poplar cultivation in the growth period of 2018 (March to December). Evaluation of the accuracy of the classification results of the generated maps was performed using 183 ground trust points via GPS.

    Results

    The results showed that in 2018, 705 hectares of Mazandaran area are under poplar plantations, which Mahmoudabad and Neka cities with an area of 167 hectares and 33 hectares, respectively, had the highest and lowest area of poplar cultivation. Poplar cultivation area estimated in this study was excluding young poplar stands. Furthermore, the results of the accuracy assessment demonstrated that the overall accuracy is 95.35. The average area of poplar stands was 800 square meters. But the number of stands less than 500 square meters (7121 plots) includes more than 80% of the stands. Only 0.2% of the total stands (57 stands) make up more than one hectare. These 57 stands occupied about half of the province's poplar plantations.

    Conclusion

    Despite the favorable climatic conditions in Mazandaran province, the area of poplar cultivations was lower than expected. Therefore, it is suggested that in the future, the necessary measures should be taken to meet the wooden needs of Mazandaran province through wood farming.

    Keywords: Ground trust, Support Vector Machine (SVM), Training Samples, Woof Farming
  • Hadi Bayati, Akbar Najafi*, Javad Vahidi, Seyed Gholamali Jalali Pages 63-73
    Introduction and Objective

    Rapid, low-cost and accurate estimation of tree metrics in the forest ecosystem is one of the challenges facing forest managers and inventories. Therefore, given that the forest areas of northern of Iran, mainly deciduous and uneven-aged forests, are covered with various tree ‎species of different sizes, mensuration techniques could be developed and established to suit the particular ‎circumstances. Methods used in forest inventory should be user-friendly, repeatable, relatively low cost, and also have high accuracy and precession for forest inventory operation.

    Materials and Methods

    Thanks to technological advances in the photography industry, one of the attractive and proposed methods could be the use of digital cameras, in which the potential and performance of this method was evaluated to estimate diameter at different heights of trees. For this purpose, using a digital camera which is mounted on a pre-designed horizontal index and in different shooting distance, diameter at stump height, DBH, and diameter at top of trunk for 108 trees, in REFTMU and in the altitude range of 750 to 1100 meters above sea level and in autumn was estimated. The distance from each shooting station to each tree was captured using the audio and laser rangefinder of the Vertex device as well as the laser meter.

    Results

    The overall results showed that at 95% significance level, there was a significant difference with real data only in estimating the diameter at stump height. It is also showing an underestimation in estimating the diameter at breast height and at the top of trunk, and in estimating the upper trunk diameter, it was overestimated. The lowest amount of %CV.RMSE was also observed in estimating breast diameter (4.99%).

    Conclusion

    The evaluated method showed that in the middle classes of metrics captured data, it was more accurate and less error than the upper and lower classes. The results also showed that with increasing the distance of the shooting point, the error rate was increased. Consequently, the results of time study showed that the average operational time for capturing data in digital camera and the traditional method were 3.88 min.tree-1, and 3.42 min.tree-1, respectively.

    Keywords: Diameter at Breast Height, Forest Inventory, Remote Sensing, Short Range photogrammetry, Tree metrics reast Height
  • Alireza Amolikondori, Kambiz Abrari Vajari*, Mohammad Feizian, Antonnino Diiorio Pages 74-80
    Introduction and objective

    Canopy gaps in different sizes have been created by the implementation of different silvicultural practices such as single-tree selection in beech forest stands in Hyrcanian forests. Investigating the effects of forest gaps on the characteristics of trees and soil in the forest ecosystem can be very helpful in planning silvicultural operations. Shade-tolerant beech trees in this ecosystem are of ecological and economic importance and knowing the reaction of such a valuable tree can be effective for forest management and selection of forestry methods.Therefore, the purpose of the present study was to determine the correlation between structure, fine roots properties of beech trees and soil biology(MBC,MBN and MBP) in different gaps (n = 15) created by single-tree selection system with competition index in beech forest stands in Mazandaran-Sari province.

    Material and methods

    In the beech forest stand, 15 forest gaps were identified including three classes of small (80-130), medium (175-131) and large (176-300m2) size and five replicates were selected for each level. In four cardinal positions of each gap, beech trees were selected and their height, diameter at breast height, crown diameter, area, volume and fine roots as well as competition index were measured.

    Results

    Pearson correlation coefficients showed a significant positive correlation between competition index with height, DBH, crown diameter, crown area and length of Bole and also negative correlation with height to diameter ratio (H/D) of beech trees. There was a significant negative correlation between competition index and microbial biomass nitrogen and a significant positive correlation with microbial biomass carbon to microbial biomass nitrogen ratio (MBC/MBN). With increasing density, specific root length and specific area of fine roots, the values of competition index increased. There was a significant correlation between some structural characteristics of beech trees with fine root characteristics at the edge of gaps. Correlation coefficients between fine root characteristics of beech trees show significant correlation between some variables.

    Conclusion

    In general, the results of the study showed that forest management through the application of single-tree selection system and the formation of canopy gaps in beech stand has influenced the structural characteristics and fine roots of beech trees six years after the creation of gaps.

    Keywords: Beech, Canopy gap, Tree structure, Competition
  • Yaghoub Iranmanesh*, Mehdi Pourhashemi, Hassan Jahanbazi, Mehdi Zandebasiri, Mahmoud Talebi Pages 81-93
    Introduction and objective

    Traditional knowledge is knowledge that is obtained due to the experience and traditions of the local people of a region and using the method of trial and error in a laboratory called nature. The identification of traditional forest-related knowledge has become very important in recent decades, especially in the field of achieving sustainable forest management and with the ultimate goal of achieving sustainable local, regional, national and global development. The purpose of this study is to identify the traditional knowledge related to harvest of acorns of Quercus brantii Lindl.

    Material and methods

    This research was carried out in two local regions of Chigo and Bidleh located in Monj section of Lordegan city in Chaharmahal and Bakhtiari province. The required information was obtained from the local community by reputation approach and using 56 interviews. The role of acorns in formal studies was also examined separately using library studies to evaluate the traditional knowledge of acorn harvesting of these trees. Finally, using qualitative evaluation and analysis of effects and consequences, ten criteria for measuring traditional and formal knowledge and the difference between the two knowledge were explained.

    Results

    Among other uses of acorns which is almost common in most rural households in the study area the use of oak seeds (acorns) to prepare various muskets is common. The various uses of oak that are commonly used by local people living in the Zagros, such as: oak sap, oak kebab and boiled oak. Also, a brown colored juice called Qazūlah honey is formed on the fruit cup in late summer and early autumn, which is called "Man Shocked".

    Conclusion

    The results showed that since a formal knowledge can be based on scientific needs, the speed of information production, the rule of scientific regulation, scientific accuracy and media communication in line with research related to the seeds of Quercus brantii trees can be the benefits of formal knowledge. In this process (similar to other formal knowledge), but on the other hand, traditional knowledge due to adaptation to local conditions and social acceptance can provide the basis for participatory management in the Zagros forests.

    Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari, Impact Assessment, Local people, Acorn, Traditional Forest Related Knowledge
  • Elahe Ghalavand, Abdolali Karamshahi*, Mehdi Heydari, Omid Karami Pages 94-106
    Introduction and objective

    Today, the use of modeling methods to predict and modeling of regeneration for different species in forest conservation and management plans is increasing. It is possible to predict the condition and density of forests in the future by forest regeneration modeling and based on that, adopted different management scenarios.

    Materials and methods

    With regard to importance of the subject, in this study the regeneration rate of oak species in a part of oak forests of Manesht and Qalarang protected area-Illam province was estimated using artificial neural network (ANN) and environmental variables such as primary topographic properties, secondary topography, soil physical properties, soil chemical properties and forest structural characteristics as independent variables. For this purpose, various functions and models were evaluated. After sampling, 70% of the, oak regeneration samples was used as training samples to implement the ANN model and the remaining 30% of the data was used to evaluate the model results. Finally, the sensitivity of the oak regeneration model was analyzed.

    Results

    The results showed that the artificial neural network with error standard error equal to 0.99 was able to estimate the oak regeneration in the study area. The results of sensitivity analysis showed that the highest R2 is related to the model with all input variables, which indicates the positive effect of all input parameters to the model, so that by removing each of the input variables, the accuracy of the model in predicting oak regeneration decreases. However, the results also showed that forest structural and soil chemical characteristics are the most important factors affecting oak regeneration in the study area. The least effect on oak regeneration in the prepared model are secondary topographic variables, which although had a positive role in predicting the regeneration. However, the effect of these variables was less than other variables. The results showed that about 21% of the study area has less than 100 regenerations per hectare. Also, more than 12% of the study area has more than 1200 regenerations per hectare.

    Conclusion

    In general, the simultaneous use of all primary and secondary topographic features, soil and forest structural characteristics increase the accuracy of regeneration modeling of Zagros oak forests. On the other hand, ANN due to its flexibility, allows the selection of the various variables according to the study area conditions and the available information, as a result, it increases the accuracy of modeling.

    Keywords: Ilam, Multilayer perceptron neural network, Regeneration, Secondary topography, Sensitivity analysis
  • Hamid Arabamery, Alireza Moshki*, Mojtaba Amiri, Maryam Mollashahi Pages 107-114
    Introduction and objective

    Quercus castaneifolia C.A. May is one of the most valuable species of Hyrcanian forest ecosystems in terms of an environmental and economic aspects. The aim of this study was to assess the effects of multicultural mixing patterns on the quantitative characteristics and soil properties in Q. castaneifolia stands in the natural habitat, which can provide useful information in the sustainable management close to the nature of future afforestation with this species.

    Material and methods

    Three stands of Q. castaneifolia; i) pure stand (at least 90% Q. castaneifolia), ii) Querco-Parroteum with Acer (ca. 50% Q. castaneifolia) and iii) Acero-Parroteum with Quercus (less than 20% Q. castaneifolia) with four replications were selected to investigate some silvicultural and soil characteristics in the Sorkhdary forest management plan in Golestan province. For this study, in each of the studied stands, a 150×200-meter sampling network was implemented using a random-systematic method and 15 circular sampling samples of 1000 square meters were collected (a total of 45 circular sampling plots in all stands).

    Results

    The results showed that the average trees number, in three pure Quercus stand, 50% and 20% Q. castaneifolia mixed stands were 274, 289 and 252 ha-1 and the calculated mean stands volume were 442.27, 394.87 and 371.65 m3ha-1, respectively. In pure Quercus stands had trees mostly the diameter breath height (DBH) >35 cm and in 20% Q. castaneifolia mixed stand had most trees DBH< 35 cm. The highest total tree height was measured in the DBH >55 cm in Q. castaneifolia pure stands. The highest soil pH was measured in Quercus pure stands (6.6) and the lowest values were measured in 20% Q. castaneifolia mixed stands (5.99). Moreover, the highest soil organic matter and nitrogen contents were measured in Q castaneifolia pure stands (6.90% and 0.85%) and the lowest values were measured in 20% mixed Q. castaneifolia stands (4.15% and 0.40%). In terms of phosphorus and potassium contents, both pure and mixed 50% Q. castaneifolia stands showed higher values in compare to mixed 20% Q castaneifolia stands.

    Conclusion

    Consequently, the higher intensity of Q. castaneifolia in stands enhanced quantitative stand growth and improved chemical properties of soil such as organic matter, nitrogen, potassium and phosphorus content.

    Keywords: Natural habitat, Quercus castaneifolia, Soil physico-chemical properties, Silviculture
  • Mahdiyeh Ghasemi Charati, Masoumeh Shayanmehr*, Behnam Amiri Besheli, Nikolas Gioia Cipola Pages 115-126
    Introduction and objective

    Collembola are most abundant decomposer soil living arthropoda in forest ecosystems. They are among the best indicators within the soil mesofauna to determine the health and sustainability of forest ecosystems. The Hyrcanian forests, most of which are located in Iran, are among the most valuable forests on Earth, which, despite their climatic diversity, unique plant and animal species, are inscribed on the UNESCO World Heritage List. Despite the very important role of Collembola in ecological processes of forests, including the decomposition of organic matter and nutrient cycles but the role of these small arthropods in the Iranian Hyrcanian forests has not been much studied. The study was conducted to investigate and identify the fauna of Collembola in the forest soils to introduce their importance for forest ecologists in Iran.

    Materials and methods

    The research was carried out at a station in the Samsakandeh mixed forest of Sari as part of the temperate deciduous forests of the Hyrcanian region. For studying collembolan fauna in soil and leaf litter of the forest, in 2016-2017, soil and leaf litter samples were collected from different locations by soil core (depth 10 cm) and pitfall traps. The springtails were extracted by Berlese funnel and were identified after preparing microscopic slides with available keys.

    Results

    In sum, 25 species belonging to 21 genera from 9 families were collected and identified as species level. The specimens of Lepidocyrtus, Sminthurinus, Neanura, Sphyrotheca and Dicyrtoma identified as genus level.

    Conclusion

    Six species including Entomobrya obscurella (Brown, 1926), Heteromurus gigans (Mari Mutt & Stomp, 1980), Heteromurus variabilis (Martynova, 1974), Orchesella spectabilis (Stach, 1960), Pseudachorutes corticicolus (Schaffer, 1897) and Protaphorura ombrophila (Stach, 1960) were reported for the first time for Iran fauna. Two species, Neelus murinus (Folsom, 1986) and Pseudachorutes subcrassus Tullberg, 1871, are re-reported to the Samsakandeh mixed forest, 38 years after the first Cox report (1982).

    Keywords: Hyrcanian forest, Iran, Mazandaran, Soil living, Springtails
  • Mohammad Esmaeilpour*, Kiomars Sefidi Pages 127-137
    Introduction and objective

    The aim of this study was to investigate the woody and herbal frequency and species diversity in the mountain forests of northern Iran, Poudeh village of Roodsar, over time and as a result of traditional exclosure of these forests.

    Materials and methods

    The study area is located in the forests of Poudeh village, Roodsar, Guilan province. According to the traditions of the region, people protected the spots of the destroyed forest areas near their hazelnut gardens for flood prevention and personal exploitation. They do this by using stones and placing shrubs on it, or using wooden stems and barbed wires. In this area, there are many of exclosure forest spots that have been protected and enclosed by the native people. Three exclosure forest spots were selected for this study. For this purpose, plots with different conservation history including low-term enclosed forest area (Less than 40 years), middle-term enclosed forest area (More than 40 years) and reference forest area were selected and the indicators of relative frequency, relative ecological importance value and species diversity were calculated.

    Results

    The results showed that with increasing the duration of forest protection, the relative abundance of beech in both strata levels increased the relative abundance of hornbeam and the amount of species diversity also decreased. The highest and lowest differences in relative abundance of beech between the two strata were observed in reference forest area and low-term enclosed forest area respectively. The ratio between the abundance of beech in the upper story to the understory for low-term enclosed forest area and middle-term enclosed forest area was 1.18 and 1.24, respectively. In the control area where the highest relative abundance of beech species (80%) was recorded in the upper floor (tree), there is a moderate relationship between the two floors (r = 0.61, p <0.001) and in short-term protection, this relationship is significant (r = 0.72, p <0.001). In the middle-term enclosed forest area (more than 40 years) with increasing the relative abundance of beech in the upper story, its relative abundance in the understory also increased significantly (r = 0.88, p<0.001).

    Conclusion

    The process of species change is a complex and time-consuming process. The results show in the evolution of the stand structure in the affected areas, medium-term protection can facilitate the formation of understory. It is recommended that middle-term enclosed forest area along with silvicultural treatment be applied to formation of understory.

    Keywords: Forest regeneration, Forest restoration, Shannon index, Stand dynamics, Understory
  • Ayad Aazami*, Ahmad Hosseini, Reza Soleimani, Nasser Maleki Pages 138-146
    Introduction and Objective

    Recognition of the available moisture content and its changes in the habitat can be a dynamic ecological indicator. The aim of this study was evaluating the soil moisture storage volume with the distribution model of the Turc in the oak forest located in the Meleh-Siah Ilam.

    Materials and Methods

    The research was conducted from October 2013 to September 2015. Monthly rainfall and temperature data, monthly solar radiation, water holding capacity map and DEM of the region were used as input data.  To validate the soil moisture data from the water balance model, 33 humidity sensors 110 cm were installed in different locations of the habitat. Then, soil moisture was measured with TDR moisture meter in monthly time step. To evaluate the model, the mean absolute error (MAE) and mean error deviation (MBE) statistics were used and the results were analyzed.

    Results

    The results showed that the accuracy of the model in estimating soil moisture in wet months is low and is overestimated, and Suitable in a dry month. Other results showed that in the first and second year of the study, precipitation was 680 mm and 383 mm, respectively and the share of evapotranspiration from precipitation is 56% and 77%, respectively. Also, in the study site the available water capacity of the soil is 125 mm, which the maximum in March and the downtrend continued until September and reached a minimum of zero. Other results indicate that the vegetation in the study area was drought tolerant in the first year (normal in terms of rainfall), in two months of August and September and increased in the second year (drought), in the months of July, August, September and October. The results also showed that 73% of the dried oak stands correspond to the areas that Soil moisture reached below the wilting point (15%) in September.

    Conclusion

    Therefore, reducing soil moisture in droughts has played an important role in the drying of oak bases and effect of the intensity and persistence of drought periods on the drying of oak trees needs further investigation.

    Keywords: Drought, Iranian oak, Soil water balance
  • Hamid Jalilvand*, Phd. Student Of Forest Ecology, Silviculture Selahvarzi, Mohammad Hojati, Mohammas Reza Pourmajidian Pages 147-158
    Introduction and objective

    Today, Metropolises require more green space because of air pollution, but water scarcity in aried areas  should lead to irrigation of unconventional sources such as wastewater, which due to the contamination of these sources, tree species with high phytoremediation capability should be used.

    Materials and methods

    In this study, two-year-old seedlings of four species of Judas Tree (Cercis siliquastrum L.), Arborvitaes (Thuja orientalis L.), Persian Lilac (Melia azedarach L.) and White Mulberry (Morus alba L.) were planted in pots and were irrigated with Tehran West Water Treatment Plant effluent which contained manganese and chromium from March to October 2017.

    Results

    The amount of chromium and manganese in the organs of species irrigated with effluent showed a significant increase compared to ordinary water. All four species irrigated with water treatment plant effluent showed a same growth compared to ordinary water. The highest amount of manganese was in leaf and chromium in root of all four species. The lower than one BCF and more than one TF for manganese in all four species indicated that they were not suitable for phytostabilization of this metal, but all four species (Cercis siliquastrum L.) (1.87), (Morus alba L.) (2.07), (Thuja orientalis L.) (1.96) and (Melia azedarach L.) (1.83) with a more than one TF are suitable for manganese phytoextraction. However, because BCF in them is lower than one, further investigation is needed. White mulberry and Persian lilac with a lower than one BCF and TF for chromium indicated that none of them were suitable for chromium phytostabilization and phytoextraction; But both Judas tree (1.39) and arborvitaes (1.04) with higher than one BCF and lower than one TF for chromium were appropriate to phytostabilization of this metal.


    Conclusions

    As a result, Judas tree and arborvitaes, which have both the ability to phytostabilization chromium and the ability to phytoextraction manganese, are the best species for the phytoremediation of these two elements in soil irrigated with effluent. Equal growth parameters of all four species after irrigation with this effluent indicated that reuse of Tehran West Water Treatment effluent can be an approach to compensate water scarcity but further studies and monitoring of conditions in order to select the most suitable species for phytoremediation of heavy metals as well as long-term effects of irrigation with effluent, are required.

    Keywords: Bioconcentration factor, Heavy metals, Phytoextraction, Phytostabilization, Translocation factor, Water scarcity
  • Fatemeh Ahmadloo*, Alireza Rezaei, Mehdi Farahpour, Mohsen Calagari, Ameneh Mehrabi Pages 159-168
    Introduction and objective

    Due to the scattering of poplar plantations in the city of Sowme`eh Sara, Gilan province and the lack of timely, documentary and scientific information from the current status, it is necessary to determine the exact location of the distribution, area and volume of its poplar plantations. In the present study, area, distribution and status of poplar plantation and biometric statistics of poplar trees in Sowme`eh Sara city and their wood production were measured separately for each village.

    Materials and methods

    First, through field operations, the field of poplar plantations with the Global Positioning System (GPS) and the use of GPS Fields Area Measure PRO application was located and uploaded to Google Earth and the poplar cultivation pattern was determined. After drawing the poplar plantation polygons on Google Earth, they were transferred to ArcGIS and converted to an integrated polygon layer in shp format. After the completion of the map each village, the field control was performed and the biometric information of each section was recorded, including the measuring diameter at breast height and height of trees and then their volume was calculated, and then the distribution map and the total location of the existing poplar plantations in the city were prepared. Also, climate maps of temperature and precipitation this city were drawn by receiving data from three meteorological stations related to the ten-year period (2008-2017) and some soil characteristics of Sowme`eh Sara city were prepared separately for each village related to 0-30 cm depth with 138 harvest points.

    Results

    The results showed that the total area of poplar plantations in Sowme`eh Sara city is 6,944 ha and Ziaber village with 29.65% is the first grade in the percentage of land allocation to poplar plantation with maximum area of poplar plantation section and the highest number and volume of trees. There are a number of 99 poplar plantations fields with an area of less than 500 m2 and 1584 poplar plantations fields with an area of more than 1 ha, which include 3.22 ha and 5471 ha of poplar plantations areas in this city, respectively. The wood obtained from about 91% of the total area of poplar plantation in the city is dedicated to concentrated cultivation and industrial uses. The highest average diameter at breast height and height of trees in Tolmat village and the lowest of them in Hendukhaleh village were obtained. The results of soil properties showed that the soil texture of the studied villages was mainly loamy-clay texture that is suitable for poplar cultivation and development, but the pH of the soil showed different values in each village.

    Conclusion

    Considering the total volume of trees in Sowme`eh Sara city with the amount of 3411884 m3, this amount of wood volume can provide about a quarter of the country's annual wood consumption.

    Keywords: Biometric statistics, Determining the area, Geographic information system (GIS), Monitoring, Poplar plantation
  • Mohammad Bayranvand Bayranvand, Moslem Akbarinia*, Gholamreza Salehi Jouzani, Javad Gharechahi, Yahya Kooch Pages 169-178
    Introduction and objective

    The humus index is a numerical score based on the visual assessment of organic horizons and humus forms identification. This index reflects different characteristics of forests stand and soil. Forest humus is an intermediate between plants and soil, which is affected by various factors, such as topography, climate, vegetation and soil. Nevertheless, by digging the humus profile and determining its index, it is also possible to determine many ecological factors. The aim of this study was to investigate the humus index and its relationship with topographic, soil and forest cover characteristics along an altitudinal gradient in the four-altitude class, including 0, 500, 1000 and 1500 meters above sea level (m a.s.l.), in Vaz forests located in Mazandaran province.

    Materials and methods

    In each altitude class, the characteristics of the trees such as crown canopy, density, diameter and height, as well as topography and soil characteristics such as altitude, slope percentage, soil moisture and temperature were taken in 400 m2 plots, and in each plot, five 30 × 30 cm profiles for identification of humus forms were drilled and then identified and classified based on Humusica classification. In order to evaluate the humus index between different altitude classes was used one-way analysis of variance (ANOVA), as well as to analyze its relationship with the mentioned characteristics, multiple linear regression analysis (MLR) was used.

    Results

    The results showed that the highest amount of humus index and litter thickness belonged to the altitude class 1500 m a.s.l. and their trend is increasing along the altitudinal gradient. Also, the results of MLR indicate the existence of a linear and significant relationship is between humus index and topographic and soil characteristics with high determination coefficient (R2 = 0.76), especially soil temperature with (P-value = 0.000), while the tree cover characteristics with a low determination coefficient (R2 = 0.31), cannot well be a good predictor for evaluating the humus index. Meanwhile, soil temperature and trees crown canopy are two factors that have shown the highest t-statistics in relation to the humus index, so that the decrease in soil temperature and trees crown canopy has increased the humus index.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that with increasing altitude, the organic part of the forest floor and Humus index increase, and their variability is mostly due to changes in topographic and soil temperature characteristics.

    Keywords: Altitude, Humus forms, Humusica classification, Multiple linear regression, Soil temperature, Tree species composition
  • Iraj Hassanzad Navroodi*, Hassan Ghesmati, Maziyar Razavi Pages 179-186
    Introduction and objective

    The tree crown component is one of the decisions making tools in units of forest management and commonly used in growth and yield models. One of the indices in related to tree crown in crown ratio which is the ratio of live crown length to the total height of the tree. The purpose of this study was to crown ratio modeling of poplar trees (Populus deltoides) using linear and nonlinear regressions (exponential, logistic and Chapman-Richard) in plantations of Guilan province.

    Material and Methods

    For this purpose, the data related to 660 poplar trees including DBH, collar diameter, total height, crown length, crown width, crown area, crown diameter, basal area, tree slenderness coefficient, stem height and crown ratio were measured and recorded. To evaluate and compare different models were used coefficient of determination (R2), paired-samples t-test and four accuracy statistics including ME, RMSE, MEr and RMSEr.

    Results

    The coefficient of determination of linear and nonlinear models showed that all models have acceptable coefficient of determination. Also, the results of accuracy statistics showed that the exponential and linear models were more accurate than the other models. But the results of mean comparison test indicated there was no significant difference between of measured mean with estimated mean of crown ratio derived from exponential model. While there was significant difference between of measured mean of crown ratio with estimated mean of linear, logistic and Chapman-Richard models. Regarding to the results of precision and accuracy of studied models, exponential model was selected as the more suitable model for estimation of crown ratio of poplar trees in plantations of Guilan province.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be suggested to use the crown ratio index in order to select a suitable species for wood cultivation.

    Keywords: Even-aged forest, Linear, nonlinear regressions, Plantation, Populus deltoids
  • Masoud Naderi*, Ali Kialashaki, Ramin Veisi, Ali Sheykheslami, Mahya Tafazoli Pages 187-195
    Introduction and objective

    Climate change and global warming is one of the major challenges in the context of sustainable development, which is due to increasing concentrations of greenhouse gases, especially carbon dioxide. Afforestation is one of the practical and simple ways to reduce atmospheric carbon dioxide and increase carbon uptake in the soil. Therefore, the purpose of this study was to investigate the trend of soil carbon sequestration in Populus deltoides plantation located on different elevation classes.

    Materials and methods

    Three sites (Mahdasht, Pahnekola and NaghibdehMazde) were selected at elevations between 150 to 1200 m in Sari city. Quantitative variables including diameter at breast height, total height, basal area of all trees with a diameter more than 7.5 cm were recorded (full inventory method). Ten soil samples were taken at a depth of 0-10 cm in each site using the core method in order to study soil physical (moisture, texture and bulk density) and chemical properties (pH, EC, nitrogen, phosphorus, potassium and organic carbon).

    Results

    The highest diameter (27.83 cm), height (21.13 m), basal area (0.046 m2) and volume (2.11 m3) was observed in Mahdasht and the lowest values ​​were observed in Pahnekola. The lowest amount of pH (6.26±0.04), EC (0.3±0.01 ds/m), total nitrogen (0.11±0.01 %), potassium (169.49±25.00 mg/kg) and organic carbon (1.43±0.06 %) were observed in NaghibdehMazde (highest altitude). The highest and lowest rate of carbon sequestration was observed in Mahdasht (lowest altitude) and NaghibdehMazde (highest altitude), respectively. In general, in lower altitudes, poplar trees had a much better diameter growth than higher altitudes.

    Conclusion

    According to results, it can be stated that planting Populus deltoides in lower altitudes can be a suitable approach to reduce the concentration of atmospheric carbon dioxid.

    Keywords: Afforestation, Altitude, Climate Change, Soil properties
  • Ramezanali Akbari Mazdi, Asadollah Mataji*, Asghar Fallah Pages 196-209
    Introduction and objective

    Studying and evaluating the canopy gaps structure provides an accurate understanding of the process of forest stands dynamics as well as natural disturbances that play an important role in the future management of the forest ecosystem. The purpose of this study was to investigate the relationship between gaps and quantitative and qualitative characteristics of regeneration in the natural forest of Haftkhal in Mazandaran province.

    Materials and method

    For this purpose, gaps in the area were identified and recorded. Then the characteristics of collar diameter, height, seedling abundance in growth stages were recorded. According to the smallest and largest gap area, gaps divided into three classes of small (less than 300 m2), medium (300 to 600 m2), and large (more than 600 m2).

    Results

    The results showed that gaps area was 3.65% of the total study area. In terms of area, 85% of the gaps were in small and medium-sized classes, which could indicate small-scale disturbances. The relationship between the gap area and perimeter and the study of Miller's elongation index showed more elliptical shape in small gaps to a circular shape in large gaps. The value of the Miller elongation index in small, medium and large gap area classes was 0.42, 0.59 and 0.86, respectively. The results showed that 85% of the regenerations in the gaps were related to the beech species. The highest frequency of regenerations was in the pole stage with a diameter of less than 5 cm and a height of 4 to 8 meters, which is an essential factor in starting the competition for light. Comparisons also showed that the frequency, diameter growth, and height growth of regenerations decreased significantly with increasing canopy gap area due to ecological needs, especially shade-tolerant growth of beech species, which provided by small canopy gap area.

    Conclusion

    Finally, the results indicate that pathways smaller than 600 m2 have more suitable conditions and in forest management, the creation of gaps larger than 600 m2 should be avoided as much as possible.

    Keywords: Beech, Forest management, Gap structure, Regeneration